TOMISLAV MOMIROVIĆ O OBILAZNICI OKO NOVOG SADA Projekat vredan 130 miliona evra rasteretiće saobraćaj, gradiće se i 2 mosta
Foto: Ana Paunković

mnogo uloženo u sever zemlje

TOMISLAV MOMIROVIĆ O OBILAZNICI OKO NOVOG SADA Projekat vredan 130 miliona evra rasteretiće saobraćaj, gradiće se i 2 mosta

InfoBiz -

BEOGRAD - Izgradnja obilaznice oko Novog Sada, sa mostom preko Dunava, od velike je važnosti za taj grad jer će rasteretiti saobraćaj, ali i za ceo region, jer se ona nadovezuje na Fruškogorski koridor čija izgradnja uskoro počinje, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju za projekat izgradnje obilaznice oko Novog Sada u Vladi Srbije, Momirović je rekao da je vrednost tog projekta 130 miliona evra i da će se raditi u saradnji sa kineskom kompanijom CRBC i Koridorima Srbije.

Istakao je da je u sklopu obilaznice planirana i izgradnja mosta preko Dunava, a to je, naglašava ministar, jedan od dva nova mosta koji će se gradi u Novom Sadu. Podsetio je da je u sklopu Fruškogorskog koridora planirana izgradnja drugog mosta kod Kovilja.

Momirović je ukazao da je od početka investicionog ciklusa u Srbiji, mnogo uloženo u severni deo zemlje, te podsetio da se u Vojvodini radi na rekonstrukciji brze pruge do Novog Sada, ali i da je u planu izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže.

Istakao je da projekti u Srbiji postaju svakodnevica i da skoro svakodnevno predstavnici države prisustvuju realizaciji brojnih projekat.

Kao jednog od najvećeg partnera Srbije u izgradnji infrastrukturnih projekata Momirović je izdvojio kineske partnere sa kojima naša zemlja trenutno ima projekte ukupno vredne 10 milijarde evra. Uveren je, kaže, da će Srbija iz pandemije izaći kao pobednik, jer njena ekonomija neće biti urušena.

Direktor "Koridora Srbije" Aleksandar Antić zahvalio je Vladi Srbije na poverenju da Koridori Srbije budu investitor na projektu izgradnje obilaznice oko Novog Sada, sa mostom preko Dunava.

Istakao je da se Srbija nalazi u "nezapamćenom" investicionom ciklusu i dodao da i Koridori Srbije širom zemlje rade na izgradnji kapitalnih projekata važnih za budućnost Srbije.

Neki od tih projekata su, kaže, vezani za Novi Sad, a to su obilaznica oko Novog Sada i Fruškogorski koridor koji će ići od Novog Sada do Rume i čija realizacija uskoro kreće.

Antić je uveren da će do kraja godine početi i realizacija projekta izgradnje autoputa Beograd - Zrenjanin - Novi Sad. "Sve su to preduslovi da Novi Sad bude dobro povezan i da omogućimo građanima da lakše i bolje funkcionišu", rekao je Antić.

Ističe da je današnjim Memorandumom potpisano to da kineska kompanija CRBC može da pristupi izgradi planske i tehničke dokumentacije za taj projekat, idejnim rešenjima, ali i proceni uticaja na životu sredinu.

Antić je ukazao da je današnji Memorandum ključni korak ka realizciji projekta obilaznice oko Novog Sada.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja