Najnovije vesti

PREDSTAVNICI UDRUŽENJA FRILENSERA SA PORESKOM UPRAVOM: Održan prvi sastanak u Ministarstvu finansija
Foto: Dado Đilas

Vlada usvojila predlog o oporezivanju frilensera prošle nedelje

PREDSTAVNICI UDRUŽENJA FRILENSERA SA PORESKOM UPRAVOM: Održan prvi sastanak u Ministarstvu finansija

Biznis
15:09h

BEOGRAD - Sastanak Udruženja frilensera sa Poreskom upravom nakon Vladinog predloga Predstavnici Udruženja frilensera održali su danas prvi sastanak u ministarstvu finansija nakon što je Vlada usvojila predlog o oporezivanju frilensera prošle nedelje.

Sastanku su prisustvovali predstavnici ministarstva finansija, ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Poreske uprave.

Prema oceni Udruženja frilensera, Vlada Srbije je prošlonedeljnim predlogom zaštitila sve frilensera koji bi prvobitnim planom oporezivanja bili socijalno ugroženi i njihova egzistencija bila bi dovedena u pitanje. Shodno tome, stekli su se uslovi da ovo udruženje nastavi razgovore sa predstavnicima države i radi na konkretnim slučajevima kako bi se rešili svi pojedinačni problemi.

Ovo je samo jedan u nizu sastanka koji će biti održani u narednom periodu u istom sastavu. Cilj ovih razgovora jeste da frilenseri, posredstvom udruženja, budu uključeni u sve buduće izmene i dopune zakona kao i zajednički rad na pojedinačnim rešenjima kako nijedan frilenser ne bi bio oštećen sa jedne strane, dok bi ujedno bile ispunjene sve zakonske obaveze prema državi. Podsećamo, Vlada Republike Srbije prošle nedelje je usvojila predlog izmena Zakona o porezu na dohodak građana, kojima se utvrđuje visina normiranih troškova po osnovu prihoda od autorskih i srodnih prava i ugovorene naknade za izvršen rad na koje se porez plaća samooporezivanjem.

Novim zakonskim rešenjem ne plaća se porez na dohodak građana na navedene prihode ostvarene u kalendarskoj godini u visini do 384.000 dinara godišnje, a deo prihoda koji je iznad tog iznosa umanjuje se za normirane troškove od 43 odsto od ostvarenih prihoda. Poreska obaveza po osnovu navedenih prihoda plaća se na 120 jednakih mesečnih rata, što znači u trajanju od 10 godina.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...