RAČUNI ZA STRUJU MOGU VAM BITI OSETNO MANJI OD LETA! Važno obaveštenje za građane zbog promene zakona
Foto: Shutterstock

energetska efikasnost

RAČUNI ZA STRUJU MOGU VAM BITI OSETNO MANJI OD LETA! Važno obaveštenje za građane zbog promene zakona

InfoBiz -

Već od leta građani će moći da na svoju porodičnu kuću ili zgradu ugrade solarne panele i time smanje troškove na računu za električnu energiju.

Na taj način postali bismo sami proizvođači električne energije.

Vek solarnih panela je 25 godina, a investicija u njih može da se isplati za sedam do deset godina, objasnila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i dodala da svake godine pada cena panela.

- Putem solarnih panela moći ćemo da proizvedemo gotovo 10 odsto energije koju sada dobijamo iz termoelektrana - objasnila je ministarka objasnivši da će to biti omogućeno usvajanjem potpuno novog Zakona o obnovljivim izvorima energije i izmenama Zakona o energetskoj efikasnosti čije bi predloge Vlada trebalo da usvoji.

Prema njenim rečima, ako neko želi da instalira panele, prvo projektantska kuća mora da uradi projekat, zatim se moraju dobiti lokacijski uslovi i rešenje o tome da li mogu da se izvode radovi na krovu ili na zidovima zgrade ili kuće.

Mihajlović izjavila je da ne postoji nijedan razlog da se danas, a kako je istakla ni za 10 godina, ide u bilo kakvu privatizaciju Elektroprivrede Srbije.

Ministarka je u Skupštini Srbije, gde se raspravljalo o setu zakona iz oblasti energetike i rudarstva, istakla da isto tako nema nijednog razloga da Srbija ne proizvodi dovoljne količine električne energije, ali da EPS mora da se osposobi da bude mnogo efikasniji.

Naglasila je da ovo preduzeće dugo nije gradilo nove kapacitete i da zato mora da se sada ulaže u njih.

Ukazala je međutim i na ekonomski deo izgradnje kapaciteta za proizvodnju električne energije i navela da recimo izgradnja najmodernije termoelektrane od 600 MW košta oko 4,5 milijardi evra, a reverzibilne hidroelektrane od 600 plus 600 MW do milijardu evra.

Osvrćući se na opaske poslanika vezane za zamenu stolarije u cilju podizanja energetske efikasnosti, Mihajlović je pojasnila da je zakonom predviđeno da građani neće ići po firmama i tamo nabavljati vrata i prozore za zamenu.

- Prvo ćemo imati javni poziv odnosno tender za kompanije i na osnovu njega spisak kompanija koje će raditi i obezbeđivati tu stolariju - objasnila je ona i dodala da firme mogu povećati cenu koliko god hoće ali se onda stolarija neće nabavljati od njih.

Energetska tranzicija

Mihajlović je izjavila danas da se u narednom periodu očekuje smanjenje električne i toplotne energije iz termo kapaciteta i da se Srbija okreće "čistoj energiji".

Mihajlović je u Skupštini Srbije objasnila da to predstavlja energetsku tranziciju.

- To znači da ćemo učiniti sve da naše postojeće termoelektrane kroz projekte odsumporavanja proizvode električnu energiju sa emisijom čestica po našim i standardima Evropske unije - rekla je Mihajlović.

Dodala je da je velika šteta što Srbija praktično već 10 godina gradi objekat kao što je Kostolac B3.

- Ono o čemu razmišljamo jeste prestanak dalje izgradnje bilo kakvih termokapaciteta zato što će to Srbiju jako puno da košta u budućnosti ukoliko bude gradila nove termoelektrane - istakla je ministarka.

Srbija se, kako kaže, baš zbog toga kroz investicioni plan okreće obnovljivim izvorima energije, čistoj energiji i velikim hidroelektranama.

- Recimo još jedan Đerdap bi mogao da bude izgrađen - rekla je Mihajlović i dodala da bi gasne elektrane mogle da daju stabilnost sistema u narednih 20 godina koji trenutno daju termoelektrane.

Ministarka je objasnila da je to vizija "Zelene Srbije".

- Moramo da razmišljamo kako ćemo izlaziti iz termoelektrana i kako ćemo ih u narednih 20-30 godina zatvoriti, a nećemo graditi nove termokapacitete nego ćemo graditi upravo ono što će doneti zelenu energiju - istakla je Mihajlović i dodala da su u okviru novog investicionog plana planirana velika sredstva za "zelenu i održivu" energetiku.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track