MALI ZADOVOLJAN NAPLATOM PRIHODA: Rebalansom nastavljamo i realizaciju trećeg paketa mera
Foto: Beta/Slobodan Miljević, Shutterstock

Usvajanje rebalansa budžeta za 2021.

MALI ZADOVOLJAN NAPLATOM PRIHODA: Rebalansom nastavljamo i realizaciju trećeg paketa mera

InfoBiz -

BEOGRAD - Usvajanje rebalansa budžeta za 2021. godinu je neophodno kako bismo nastavili sa realizacijom trećeg paketa mera pomoći građanima i privredi, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je naveo da je vrednost tog paketa 257 milijardi dinara i da podrazumeva pomoć gotovo za sve građane Srbije, a da je posebno fokusiran na one sektore koji su najviše pogođeni krizom.

Navodi da su neke od mera iz trećeg paketa pomoći - tri puta po pola minimalca za sva mikro, mala, srednja preduzeća i preduzetnike, 600 evra po autobusu za prevoznike u narednih šest meseci, pomoć gradskim hotelima 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi.

Zaposleni u turističkim agencijama, rent-a-kar agencijama, ugostiteljstvu, turistički vodiči, ali i samostalni umetnici dobiće, ukoliko poslanici usvoje Rebalans budžeta, dva puna minimalca.

Kada je reč o direktnoj pomoći građanima, trećim paketom mera predviđena je pomoć za građane na KiM i to 100 evra za sve odrasle i decu, a 200 evra za nezaposlene punoletne građane.

Ta pomoć će se realizovati u saradnji sa Kancelarijom za KiM i građani iz južne srpske pokrajine neće morati da se prijavljuju za tu pomoć.

Pomoć od 60 evra dobiće svi punoletni građani Srbije koji se prijave u perodu od 28. aprila do 15. maja na portalu Poreske uprave.

Prvi deo od 30 evra biće na računima građana u maju, a drugi u novembru.

Takođe, treći paket predviđa pored 60 evra i dodatnih 50 evra za penzionere i dodatnih 60 evra za nezaposlene punoletne građane koji su bili registrovani na birou prošlog četvrtka.

Treći paket podrazumeva i pomoć privredi kroz dve garantne šeme, jedna je produžetak prošlogodišnje, a druga je nova za ona preduzeća koja su u većim finansijskim problemima.

Naplata prihoda u prvom kvartalu bolja za 50 milijardi dinara

U prvom kvartalu ove godine država je planirala deficit u budžetu od 80,9 milijardi dinara, a iznosio je samo 23,5 milijardi dinara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali. Ministar je istakao da je Srbija u prvom kvartalu imala bolju naplatu prihoda za oko 50 milijardi dinara. Ukazao je i da je proizvodnja u prerađivačkoj industriji na istorijskom maksimumu.

Dodatnih 16 milijardi za projekte u oblasti ekologije

Mali je izjavio danas da su rebalansom budžeta za 2021. godinu izdvojena dodatna sredstava za ekologiju u odnosu na inicijalni budžet i dodao da su ta sredstva uvećana za 16 milijardi dinara. "Sa osam milijardi dinara u inicijalnom budžetu za ekologiju, mi smo sada u rebalansu budžeta na 24 milijarde. Ulaganja u ekologiju su uvećana tri puta", rekao je Mali u Narodnoj skupštini.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track