Najnovije vesti

SINIŠA MALI : Evo koje su sve novčane pomoći građani Srbije dobili i koje će dobiti od države, ugostiteljima ukupno 269.195 dinara
Foto: Kurir

MINISTAR U SKUPŠTINI

SINIŠA MALI : Evo koje su sve novčane pomoći građani Srbije dobili i koje će dobiti od države, ugostiteljima ukupno 269.195 dinara

Biznis
21:33h

Ministar finansija Siniša Mali saopštio je danas u Narodnoj skupštini podatke o ukupnoj novčanoj pomoći države po pojedincu za ovu i prošlu godinu i istakao da je reč o ogromnim sredstvima.

Ministar je naveo da su prošle godine zaposleni u oblasti turizma i ugostiteljstva imali četiri pune minimalne zarade kao pomoć od države, plus dva puta po 60 odsto od minimalne zarade koja, podsetio je, iznosi 32.000 dinara.

"Pretpostavka mi je, s ozbirom na to da je prošle godine 6.200.000 ljudi u Srbiji uzelo pomoć od 100 evra, da su i svi oni uzeli tu pomoć. Ove godine će uzeti dva puta po 30 evra, a osim toga, ove godine svi zaposleni u sektoru turizma i ugostiteljstva imaju tri puta po 50 odsto minimalne zarade i još dve pune minimalne zarade", rekao je Mali.

To, dodao je, znači da će svaki zaposleni u oblasti turizma i ugostiteljstva ove i prošle godine dobiti ukupno 269.195 dinara.

Kada su u pitanju privrednici, naveo je da ukupna pomoć države ove i prošle godine za svakog od njih iznosi 174.806 dinara.

"Prošle godine tri pune minimalne zarade i dva puta po 60 odsto minimalne zarade, a ove godine tri puta po 50 odsto minimalne zarade. Pretpostavka je da su svi oni prošle godine uzeli i pomoć od 100 evra i da će ove godine uzeti pomoć od dva puta po 30 evra što znači skoro 1.500 evra pomoći svakom privredniku od države Srbije tokom pandemije korona virusa", rekao je Mali.

Kada su u pitanju punoletni građani Srbije, podsetio je da je svako ko je želeo prošle godine dobio pomoć od 100 evra, a da će ove godine dobiti dva puta po 30 evra što je, kaže, ukupno 18.800 dinara.

Dodao je da pomoć za penzionere za prošlu i ovu godinu iznosi ukupno 33.780 dinara.

Podsetio je da su penzioneri prošle godine, osim 100 evra, imali priliku da od države dobiju i dva puta jednokratnu pomoć od 4.000 i 5.000 dinara, a da će ove godine, osim dva puta po 30 evra, dobiti i dodatnih 50 evra u septembru.

"Nezaposleni ove godine dobijaju 60 evra od države. Uz pretpostavku da su uzeli 100 evra prošle godine i da će ove godine uzeti dva puta po 30 evra, svakom nezaposlenom u dve godine obezbeđeno je ukupno 25.960 dinara pomoći od države", rekao je Mali.

Kada su u pitanju Srbi na Kosovu i Metohiji, Mali je između ostalog naveo da ove godine svako od njih, uključujući i decu, dobija pomoć od 100 evra, a nezaposleni 200 evra.

Kada su u pitanju samostalni umetnici, Mali je rekao da je za svakog od njih ove i prošle godine obezbeđeno ukupno 151.800 dinara pomoći države.

"Ovo je ogromna pomoć građanima Srbije, zaposlenima u različitim sektorima, ogromna pomoć našoj privredi i svima onima koji su manje ili više bili ugroženi pandemijom korona virusa", rekao je Mali.

Dodao je da su ovi podaci dokaz i potvrda koliko je Srbija danas drugačija i ozbiljna država.

Istakao je da je to dokaz koliko je naša zemlja jaka i sposobna da pomogne svakom pojedincu.

"Ogromne cifre su u pitanju. Ovo je uspeh svih građana Srbije i zato vam hvala puno na razumevanju. I kada je rebalans budžeta za ovu godinu u pitanju, idemo sa trećim paketom pomoći i nikada većim investicijama u našu infrastrukturu, zdravstvo, nabavku lekova, u sve ono što je neophodno da bismo poboljšali životni standard naših građana i našu infrastrukturu i da Srbija nastavi da pobeđuje", zaključio je Mali.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...