VUČIĆ U PALANCI: Verujem da ćemo pronaći novac za obnovu Kiseljaka
Foto: screenshot Pink tv

VUČIĆ U PALANCI: Verujem da ćemo pronaći novac za obnovu Kiseljaka

InfoBiz -

SMEDEREVSKA PALANKA - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Smederevska Palanka, nakon rekonstrukcije, imati jednu od najmodernijih bolnica, dodajući da će se država potruditi da pronađe sredstva i za Kiseljak, što će, veruje, uspeti za oko godinu i po dana.

Vučić je, novinarima u Smederevskoj Palanci, na pitanje može li država finansijski da pomogne rekonstrukciju Kiseljaka, rekao da nema uvek novca za sve, da će država svakako da radi na tome, ali da to teško da može da bude ove godine.

- Moramo da pronađemo novac, i verujem da hoćemo u narednih godinu i po dana. I onda ćemo ići u taj projekat, rekao je Vučić.

On je dodao da je u toku druga faza projekta za Opštu bolnicu Stefan Visoki u toj opštini, kao i za Dom zdravlja pri bolnici, tako da će Smederevska Palanka imati jednu od najmodernijih i najboljih bolnica.

- Projekat bolnice u Palanci vredi 32 miliona evra, a Klinički centar u Nišu je oko 60 miliona evra. Onda se vidi koliko je to ulaganje u relativno malu Smederevsku Palanka, rekao je Vučić. Time, dodao je, država pokazaju kakav značaj pridaje Palanci i celom okrugu i da će biti dobrih vesti za gradajne.

Kada je reč o izgradnji lokalnih puteva, na pitanje da li će neki od njih biti započet i završen ove godine, Vučić je rekao da bi najduži put, Smederevska Palanka - Azanja - Selevac od 18 kilometara, trebalo i da počne da se radi i da se završi upravo tokom 2021. godine.

- Nadam se da taj put, od 18 kilometara, možemo da počnemo I da završimo ove godine, a deonice ka Krnjevu, od 11 kilometara I ka Mihajlovcu od 12 kilometara, verujem da možemo da uradimo sledeće godine, rekao je Vučić.

Javni dug neće preći 60 odsto BDP, rast preko 6 odsto

Vučić je izjavio da država neretko uzima novac na finansijskom tržištu, ali da se najveći deo tog novca koristi za refinansiranje dugova prethodne vlasti i poručio da javni dug ove godine neće preći 60 odsto BDP-a, kao i da će privredni rast biti i više od šest odsto.

Na pitanje novinara da li se država zadužuje da bi mogla da finansira treći paket pomoći građanima i privredi i kako komentariše to što pojedine novine postavljaju pitanje odakle taj novac da li će se zadužiti građani i buduće generacije, Vučić kaže se prethodna vlast zaduživala sa kamatom od 7,5 odsto na pet godina, da je u najboljem interesu države da uzme kredit na 12 godina uz kamatu od 2,5 odsto.

1 / 6 Foto: screenshot Pink tv

"Time refinansiramo dug i deo toga odvajamo za potrebe, pri čemu morate da vodite računa da nijednog sekunda ne pređete nivo duga od 60 odsto BDP-a", naglasio je Vučić, Kaže da kada je postao predsednik vlade da je država imala javni dug od 78 odsto BDP-a, kao i da je ova vlast upsela da spusti dug na 52,5 odsto, koji je sada oko 58 odsto zbog kovida.

Predsednik napominje da je u mnogim razvijenim zapadnim zemljama dug već i od 100 odsto, a u Srbiji ispod 60 odsto.

Kaže da je imao razgovore sa predstavnicima MMF-a, koji su bili zadovoljni srpskim finansijama.

"Jedina primedba koju su imali je - zašto toliko para trošimo na vojsku. Više nijednu primedbu nisu imali. Za sve pakete koje smo imali sa MMF-om samo su čestitali, za način na koji držimo stabilnost javnih finansija, nivo javnog duga, MMF za koji znate koliko je strog. Prethodna vlast je 2011. 'izbacia' MMF, jer su samo razmišljali o izobrima, dok mi, otkada sam postao predsednik vlade, imamo jedan, drugi ili treći tip aranžmana sa MMF-om, da bismo imali kontrolu, da ne potrošimo više od onoga što možemo i da ne ostavljamo budućnost naše dece na nesigurnom tlu", naglasio je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

Poručio je da je obaveza država da do kraja godine drži stopu javnog duga do 60 odsto BDP-a, uz rast koji će biti šest i više od šest odsto.

To će znaciti ne malo povećanje plate i penzija, dodao je Vučić i napomenuo da taj rast i dolazi od izgradnje fabrika i razvoja infrastrukture.

"Mi 1. maja krećemo u izgradnju Fruškogorskog koridora. Za dva dana odvajamo celu levu stranu autoputa na obilaznici oko Beograda, na sektoru 4, između Ostružnice i Orlovače", dodao je Vučić.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track