ŽAO MI JE ALI GREŠITE I JEDNI I DRUGI, TESLA JE AMERIKANAC! Godfri izneo zanimljivo viđenje, evo kako je premijerka reagovala
Foto: Tanjug Printscreen

svečani ispraćaj aviona tesla na let za njujork

ŽAO MI JE ALI GREŠITE I JEDNI I DRUGI, TESLA JE AMERIKANAC! Godfri izneo zanimljivo viđenje, evo kako je premijerka reagovala

InfoBiz -

Nikola Tesla je poštovao američko državljanstvo ali nikada nije negirao da je u srcu Srbin - zaključio je američki ambasador

BEOGRAD - Znam da je Srbe najlakše naljutiti ako drugi kažu da je Nikola Tesla njihov po rođenju! Žao mi je, on je Amerikanac! Ne po rođenju nego po svom izboru. Pre nego što me gađate pokvarenim jajima podsetiću da smo mi Amerikanci ponosni na naslednike u SAD bilo da imaju japanske, meksičke, srpske korene, rekao je jutros na beogradskom aerodromu Nikola Tesla Entoni Godfri, američki ambasador, koji je novom avionu u floti Er Srbije poželeo srećan put i miran let.

Premijerka Ana Brnabić koja danas na aerodromu svečano ispraća novi avion srpske flote na let za Njujork nasmešila se očima u trenutku kada je ambasador Godfri govorio o Tesli.

Ana Brnabić, Entoni Godfri, Nikola Tesla
foto: Tanjug Printscreen

Ovako je reagovala premijerka Brnabić

Premijerka Brnabić reagovala je na te reči američkog ambasadora i kroz smeh prokomentarisala da je ambasador bio na ivici "diplomatskog incidenta" koji je izbegnut.

- Nikola Tesla je poštovao američko državljanstvo ali nikada nije negirao da je u srcu Srbin - zaključio je Godfri dodavši da on lično ima niz imena i predloga ko bi sve mogao da se nađe na repu nekog od aviona flote Er Srbije - Pupin, Čarls Simić, Marina Abramovič, a o košarkašima iz Srbije, rekao je, da i ne govori.

- Posebna je čast kada pogledam rep ovog aviona... Lepo ga je ispratiti u moj rodni grad Njujork... Njime su se prošlog proleća i Amerikanci odavde vratili kući u vreme početka pandemije... Er Srbija nam je u proteklih godinu dana bila od životne važnosti - dodao je Godfri podsetivši da su se mnogi Er Srbijom vratili svojim kućama kada na početku pandemije nije letelo ništa.

"Tesla simbol naših odnosa"

Godfri je izrazio zadovoljstvo što je na avionu lik Nikole Tesle za kog kaže da je simbol odnosa SAD i Srbije. Naveo je da je Tesla simbol inovacije, istrajnosti i značaja obnove i novih početaka.

- Te reči najbolje opisuju 140 godina diplomatskih odnosa SAD i Srbije i te reči treba da nas vode dalje u građenju zajedničke budućnosti, rekao je Godfri u obaćanju novinarima na aerodromu u prisustvu premijerke Ane Branbić.

U obraćanju Godfri je naveo da je danas na istom mestu kao i na početku pandemije prošle godine kada je Er Srbija pmogla da se više od 260 Amerikanaca vrate u SAD na dva specijalna leta. Za jedan od tih letova je rekao da je postavio rekord u dužini, jer je leteo do Los Anđelesa. Naveo je da je Er Srbija na letovima do Nujorka do sada prevezla više od 40.000 putnika za SAD, ali da je prevozila i opremu i vakcine.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track