PRIJAVE ZA ZAMENU STOLARIJE SU U TOKU: Evo šta je jedini kriterijum za dobijanje novca i kada možete da očekujete nove prozore
Foto: Profimedia, Shutterstock

prijave traju do 21. maja

PRIJAVE ZA ZAMENU STOLARIJE SU U TOKU: Evo šta je jedini kriterijum za dobijanje novca i kada možete da očekujete nove prozore

InfoBiz -

Prijave za subvencije za finansijsku pomoć građanima za zamenu stolarije ili kupovinu novih ložišta već su počele.

Neke opštine su se već prijavile na konkurs, a kako rok za lokalne samouprave lagano ističe, na potez dolaze građani.

Resorno ministarstvo nedavno je raspisalo konkurs za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Poziv se odnosi isključivo na jedinice lokalne samouprave, i traje do 21. maja. Svaka opština može da dobije po 10 miliona evra, ali imajući u vidu da je ovo pilot projekat, prema najavama iz resornog ministarstva, u narednim fazama sredstva bi trebalo da budu daleko veća.

Nakon konkursa za opštine uslediće još dva javna poziva. Prvi će biti namenjen kompanijama koje će te poslove realizovati, a drugi koji se očekuje tokom jula za građane koji žele da unaprede energetsku efikasnost objekta u kom stanuju.

PVC stolarija, prozor
foto: Profimedia

Ono što je važno jeste da neće biti ograničenja na osnovu tipa stambenog objekta u kojem živite niti će biti ograničenja u kvadraturi. Za sada je sigurno da bi građani finansirali 50 odsto ukupne investicije, a drugu polovinu bi obezbedili opština i država odnosno Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti.

Sa druge strane već je bilo najava da će u jednom trenutku biti formiran i drugi model po kom bi građani 50 odsto sredstava koji sami treba da obezbede, mogli da obezbede kroz kredite.

U toku je trenutno na razmatranju nekoliko modela sufinansiranja mera energetske efikasnosti za građane, a prvi bi trebalo da bude realizovan u saradnji sa lokalnim samoupravam, kažu u resornom ministarstvu.

- Uslovi, kriterijumi i način prijave građana kao i neophodna dokumenacija uz prijavu će biti navedeni u javnom pozivu lokalnih samouprava. Mogu se očekivati kriterijumi koji se odnose na postojeće stanje stolarije, grejnog sistema, izolacije objekta i drugih - navode u ministarstvu.

Kriterijumi će se definisati u saradnji sa lokalnim samoupravama, a na osnovu čega će se formirati rang lista prijava. Ovim Projektom je predviđeno nekoliko mera povećanja energetske efikasnosti objekata od subvencija za stolarije, preko pomoći za izolaciju i zamenu ložišta do ugradnje solarnih kolektora za grejanje vode.

Govoreći o subvencijama za stolariju prvi, ali i jedni kriterijum za dobijanje novca po osvom osnovu je energetski pasoš. Reč je zapravo o sertifikatu kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objekta, što bi u prevodu značilo koliko nam je na stanu izolacija u stanju da zadrži toplotu.

Govoreći o ceni stolarije, firme koje se bave proizvodnjom i montažom ističu da cena zavisi od mnogo detalja, ali ako uzmemo za primer dvosoban stan od 60 kvadrata koji ima po jedan jednokrilni prozor u kupatilu i kuhinji, i po jedan dvokrilni prozor u sobama, uz jedna dupla i jedna manja balkonska vrata za izlazak na terasu - računica kaže da je za novu stolariju, u najjeftinijoj varijanti, potrebno nešto manje od 1.000 evra. Za demontažu treba dodati još pedesetak evra.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track