Najnovije vesti

VLASNIK 40 KVADRATA MOŽETE DA POSTANETE ZA SAMO 8.000 EVRA: Dovoljno je samo da imate komad zemlje, ključ u ruke stiže za 30 DANA
Foto: Vladimir Šporčić, Ilustracija

GRADNJA KUĆE MOŽE BITI NOĆNA MORA, KOŠTA I PARA I ŽIVACA

VLASNIK 40 KVADRATA MOŽETE DA POSTANETE ZA SAMO 8.000 EVRA: Dovoljno je samo da imate komad zemlje, ključ u ruke stiže za 30 DANA

Biznis
14:59h

Ključ u ruke (gde dobijate kompletno završenu kuću) košta od 260 do 450 evra po kvadratu, u zavisnosti od toga da li želite ili ne izgradnju temelja, kao i od proizvođača

Pandemija je u poslednjih godinu dana ozbiljno promenila navike kupaca na tržištu nekretnina. Vikendice i kuće za odmor postale su popularnije nego ikada.

Prošlogodišnji "lokdaun" i želja građana da pobegnu od istog, podigle su im tražnju na rekordne nivoe, a montažne kuće su zbog cene i brzine gradnje dospele u ozbiljan fokus.

Prema zvaničnim podacima RGZ prošle godine prodato je 1.443 objekata, u poređenju sa 884 tokom 2019. Najviše vikendica prodato je u Vojvodini i to na Fruškoj gori - 882, dok je u ostatku zemlje ukupno prometovan 561 objekat.

Rekordna tražnja uvećavala je i cenu ovih nekretnina. Iako su se one u proseku prodavale za oko 15.000 evra, u pojedinim slučajevima cene su dostizale astronomske cifre. Tako je na primer jedan kompleks u Sopotu, koji u svom sastavu broji dve vikendice, tri pomoćna objekta, bazen i četiri parcele, za neverovatnih 3 miliona evra.

Bitno je istaći da seoske kuće i vikendice koje se prodaju za, relativno, malo novca kriju podebeo spisak troškova. Kako to ni u jednom slučaju nije novogradnja, postoji realna potreba za adaptacijom objekta, koja u pojedinim slučajevima uopšte nije jeftina.

Tako, kako želja za begom od gradske gužve i buke ne jenjava, a cene nekretnina rastu, građani se sve više okreću izgradnji montažnih kuća. Trend koji u ostatku sveta traje decenijama, "prima" se lagano i kod nas, a kako vreme prolazi tražnja je sve veća.

Cene kvadrata montažnih kuća se kreću od oko 200 evra po kvadratu do 450 evra i više, u zaviosnosti od niza faktora. S jedne strane kupci imaju izbor tri tipa izgradnje: Siva gradnja (koja ne uključuje postavljanje elektro instalacija, instalacija vodovoda i kanalizacije, kao ni postavljanje podnih obloga ni sanitarija) i ona košta između 160 i 230 evra po kvadratu, u zavisnosti za kog izvođača se opredelite.

S druge strane, ključ u ruke (gde dobijate kompletno završenu kuću) košta od 260 do 450 evra po kvadratu, u zavisnosti od toga da li želite ili ne izgradnju temelja, kao i od proizvođača. Takođe, na cenu utiče i energetska klasa kuće.

Najprimamljivija činjenica oko montažnih kuća je brzina njihove izgradnje. Za razliku od klasičnih kuća koje se zidaju na licu mesta, montažne kuće se izrađuju od unapred fabrikovanih elemenata. Većina proizvođača tvrdi da su kuće od 80 kvadrata, gotove za otprilike mesec dana, što je izvanredno brzo. Mimo te brzine, činjenica da je kuća prefabrifikovana drastično uprošćuje čitav proces izgradnje.

Najveći broj montažnih kuća se pravi od drveta i drvne građe. Sa spoljne strane se oblaže sa OSB pločama, a iznutra se postavlja mineralna vuna preko koje ide prvo folija pa gipsane ploče. Krov je ili od crepa ili od lima.

Nemali broj proizvođača montažne kuće pravi i od armiranog betona. Preko panela od armiranog betona postavlja se dodatan termoizolacioni sloj uglavnom od stiropora.

Za razliku od kupovine vikendice, kupovinom montažne kuće dobijamo i izvesnu slobodu izbora. Dobar deo proizvođača montažnih kuća vam nudi potpunu slobodu u dizajnu kuće, tako da za istu količinu novca kojom bi platili već gotovu vikendicu dobijate baš ono što vi želite.

Energetska efikasnost je jedna od najvećih prednosti montažnih kuća. Ljudi koji se odluče na potez izgradnje montažne kuće, pred sobom imaju izbor više različitih načina termičke izolacije.

Prema grubim procenama one su, zbog materijala od kojih su sagrađene, oko 10 odsto efikasnije u očuvanju unutrašnje temperature kuće. Neke od kuća koje su dostupne u Srbiji imaju provodljivost toplote od max 0,15W/m2K. Poređenja radi, građevinski matrijali spadaju u termoizolacione ako im je provodljivost oko 0,3W/m2K.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja