Najnovije vesti

Merkel: Evropa da se ugleda na Kanadu

Merkel: Evropa da se ugleda na Kanadu

Biznis
Nemačka kancelarka pohvalila Kanadu jer ne "živi na pozajmljenom novcu"

OTAVA - Nemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je danas Kanadu što ne "živi na pozajmljenom novcu" i rekla da ona treba da posluži za primer Evropi. Angela Merkel sinoć je doputovala u Otavu, u dvodnevnu posetu Kanadi. Ona je sinoć imala večeru sa kanadskim premijerom Stivenom Harperom a danas sa njim ima zvanične sastanke.

U saopštenju objavljenom na vebsajtu nemačke vlade Merkel je pohvalila Kanadu zbog njene fiskalne discipline i rekla da je "to takođe pravo rešenje i za Evropu". Merkel i Harper dele stav da je potrebno više štednje a ne više podsticajnih mera vlade. Harper, takođe konzervativac, rekao je ranije da fiskalna disciplina i ekonomski rast mogu da idu jedno s drugim.

Kanadski ministar finansija Džim Flaerti rekao je juče da je Kanada prepolovila svoj budžetski deficit od 2009. i da je na putu da ostvari balansiran budžet, u trenutku kad beleži relativno skroman rast. Kanada je prošla bolje od drugih zemalja u grupi sedam najrazvijenih zemalja sveta, nije imala krizu hipotekarnih kredita a banke imaju rejting koji ih svrstava među najzdravije u svetu.

Merkel i Harper takođe će razgovarati o usaglašavanju sporazuma o slobodnoj trgovini između Kanade i Evropske unije. Harper bi želeo da se taj sporazum napravi do kraja godine. Kanadski ministar finansija rekao je da je, uprkos teškoćama u Evropi, Kanada veoma zainteresovana jer je Evropska unija i dalje najveće svetsko tržište kada je reč o veličini srednje klase.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...