KOŠTALE 4.000 A TEK SAD ĆE TEŠKO DA SE PRODAJU: Zbog kiše trešnje trule na stablima, voćari se nadaju da bar pokriju troškove
Foto: RINA

plodovi napukli

KOŠTALE 4.000 A TEK SAD ĆE TEŠKO DA SE PRODAJU: Zbog kiše trešnje trule na stablima, voćari se nadaju da bar pokriju troškove

InfoBiz -

Zbog obilnih kiša i promenjljivog vremena poslednja dva dana, prvim trešnjama iz Mačve sladiće se čvorci i vrane, a proizvođačima je, po ko zna koji put izmakla zarada od ranih sorti koje su i najskuplje na pijaci.

Krupni, skoro sasvim zreli plodovi su od obilne kiše napukli i niko takve neće da kupi.

- Sorta Early Lory je najranija, ali berba već malo kasni zbog hladnog proleća. Trešnji ne prija kiša u vreme zrenja jer plodovi brzo pucaju, pa je berba otežana pošto mora da se vodi računa da plodovi budu zdravi - kaže Dragica Radonjić.

Voćari nisu ni očekivali da trešnje prodaju po 4.000 i više dinara za kilogram, koliko su prošlog meseca koštale prve iz uvoza. Međutim, sa stabala ranih trešanja neće zaraditi gotovo ništa i strahuju da će, ukoliko potraje promenljivo vreme, biti nastavljen niz loših godina.

- Samo prve godine, iako su trešnje oštetili mrazevi, vetar i kiša u vreme cvetanja nešto se zaradilo jer je prodato na rusko tržište. Naredne godine nekoliko dana pred početak berbe grad je omlatio sav rod, a pretprošle i prošle godine zbog čestih i obilnih kiša tek male količine su mogle da se prodaju - dodaje Dragica.

Uz stotinu stabala rane, u Dragičinom voćnjaku je još 400 stabala "kasnijih" sorti koje sazrevaju u junu. Ona, kao i drugi brojni proizvođači u ovom kraju će češće gledati u nebo, nadajući se da će zaraditi bar da pokriju velike troškove.

Poljoprivredni stručnjaci navode da je godina nepovoljno počela za voćare. Već je izvesno da će, zbog mrazeva i hladnog vremena koji su usledili posle toplog talasa koji je ranije nego uobičajeno pokrenuo vegetaciju, slabo roditi kajsija i breskva.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja