MINISTAR MALI: Upkos krizi i pomoći, naš javni dug ispod 60 odsto BDP! Srbija izbegla crne scenarije
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na Vladi 3. juna usvajanje novog programa sa MMF

MINISTAR MALI: Upkos krizi i pomoći, naš javni dug ispod 60 odsto BDP! Srbija izbegla crne scenarije

InfoBiz -

BEOGRAD - Srbija je u vreme najveće svetske zdravstvene i ekonomske krize pokazala veliku odgovornost na oba fronta i najveći teret preuzela na sebe, obezbedila je medicinsku opremu i vakcine, ali i tri paketa mera pomoći za privredu i građane koji su spasili našu ekonomiju, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Na otvaranju Kopaonik biznis foruma, Mali je istakao da je Srbija na oba fronta ostvarila veliki uspeh i naglasio da uprkos tim izdvajanjima. javni dug Srbije nije prešao i neće preći 60 odsto BDP.

On je ocenio da će taj nivo javnog duga Srbija zadržati i do kraja godine, uprkos trećem paketu mera pomoći i velikim ulaganjima u infrastrukturu koji su budžetom za ovu godinu predviđeni u iznosu od 430 milijardi dinara.

“Više puta smo čuli da je naša Vlada reagovala brzo i pravovremeno kada je krenula pandemija, definisali smo prvi, pa drugi paket mera i u toku je treći paket mera pomoći za ublažavanje negativnih posledica krize. Mislim da se u istoriji naše zemlje nije desilo da država preuzme najveći treret krize na sebe, rekao je Mali.

Zahvaljujući toj podršci države, ističe Mali, Srbija je izblegla "crne scenarije" kakvi su se odigrali u ostalim, čak i razvijenim zemljama, u kojima su fabrike masovno zatvarane, a radnici otpuštani. Takođe, podseća, u Srbiji nije bilo nestašice zaštitnih maski, dezinfekcionih sredstava i respiratora, a bilo je dovoljno novca i za podizanje plata zdravstvenim radnicima.

Mali je istakao da ukupna vrednost sva tri paketa pomoći iznosi osam milijardi evra, što je više od 17 odsto BDP-a Srbije. Dodaje da ta pomoć tokom krize ne bi bila moguća da Srbija pre četiri godine nije imala odgovornu fiskalnu politiku i suficit u budžetu.

Na Vladi 3. juna usvajanje novog programa sa MMF

Mali je najavio danas da će sledeće nedelje, tačnije 3. juna, na Vladi Srbije biti usvojen novi program saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Na otvaranju Kopaonik biznis foruma, Mali je podsetio da će i ovaj aranžman, kao i prethodni, biti savetodavni i da neće podrazumevati finansijsku podršku.

"Mi ćemo naredne nedelje na sednici Vlade Srbije, 3. juna, usvojiti novi program saradnje sa MMF. U protekla dva meseca smo se potrudili da definišemo osnovne razvojne i reformske ciljeve koji se odnose na reforme javnih preduzeća, poreske uprave, zelenu agendu i svega onoga što treba da doprinese boljem funkcionisanju naše ekonomije i podizanju životnog standard", rekao je Mali.

Dodao je da će u junu na bordu direktora MMF-a biti usvojen program saradnje s njihove strane.

Mali kaže da se saradnja sa MMF-om nastavlja zbog kredabiliteta i zbog toga što je Srbiji potrebna savetodavna podrška MMF-a.

"Ne tražimo ni dinar od njih, ovde se radi o instrumentu savetodavnog karaktera, želimo da idemo napred i da uz njihovu podršku dodatno nastavimo i razvijemo reforme koje smo već pokrenuli", rekao je Mali.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track