Najnovije vesti

Vujović: Ziđin ulaže u modernizaciju topionice i mere zaštite životne sredine
Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Vujović: Ziđin ulaže u modernizaciju topionice i mere zaštite životne sredine

Biznis

Кineska kompanija Ziđin uložiće u narednom periodu značajna sredstva u modernizaciju proizvodnog procesa, uz primenu najsavremenijih standarda u oblasti zaštite životne sredine u rudarskim aktivnostima, izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon sastanka sa predstavnicima kompanije u Predsedništvu Srbije.

Vujović je istakla da se na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ambasadorkom NR Кine Čen Bo, razgovaralo o investicijama kompanije, naglasivši da Ministarstvo zaštite životne sredine po prvi put tesno sarađuje sa kineskim partnerima i prati planirane aktivnosti.

- Uz planirano ulaganje Ziđina, biće smanjeno i aerozagađenje u Boru. Topionica će biti modernizovana i funkcionisaće po najvišim ekološkim standardima. Кineski investitor je preuzeo zastarelu tehnologiju i zbog toga je projekat modernizacije topionice izuzetno značajan za Srbiju, a posebno sa aspekta zaštite životne sredine. Plan kompanije je da veći deo radova završi u ovoj godini, dok se kompletna realizacija očekuje do kraja 2022. – rekla je Vujović.

Ministarka je rekla da je za najavljeni projekat rekonstrukcije i izgradnje novih delova topionice u toku izrada neophodne dokumentacije. Ona je dodala da su predstavnici kompanije obavestili nadležne o preduzetim merama za smanjenje zagađenja, poput obaveznog godišnjeg remonta topionice, praćenja i optimizacije rada peći, kao i o drugim merama i aktivnostima.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track