MINISTAR MALI: Novi aranžman sa MMF isključivo savetodavan, bez pozajmica! Ne treba nam nikakav novac od njih
Foto: Ministarstvo Finansija, Shutterstock

ministarstvo finansija

MINISTAR MALI: Novi aranžman sa MMF isključivo savetodavan, bez pozajmica! Ne treba nam nikakav novac od njih

InfoBiz -

BEOGRAD - Vlada Srbije danas bi trebalo da donese odluku o zahtevu za novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji će ponovo biti savetodavnog karaktera, bez pozajmljivanja novca, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

MOGUĆE NOVO POVEĆANJE PLATA I PENZIJA: Ministar Mali upravo saopštio ODLIČNE VESTI građanima Srbije (FOTO)

"Ne treba nam nikakav novac od njih. Trideset meseci će trajati novi aranžman. Cilj je da nastavimo sa strukturnim reformama", istakao je Mali gostujući na RTS.

Govoreći o značaju novog aranžmana, Mali je istakao da se radi o poverenju i kredibilitetu Srbije na međunarodnim tržištima.

Ministar je rekao da želi da situacija u javnim preduzećima bude još bolja. "Važno je korporativno upravljanje i da se što više kroz javna preduzeća utiče na rast privrede", rekao je Mali.

On je ponovio kako očekuje da rast BDP- u drugom kvartalu bude između 10 i 11 odsto, uzimajući u obzir rast industrijske proizvodnje u aprilu i činjenicu da su svi prihodi u budžetu veći od planiranih. "Ove godine ćemo sigurno ići na stopu iznad šest odsto, što bi značilo da smo prvi u Evropi", istakao je Mali.

On je naglasio da se, ukoliko stopa rasta bude viša od šest odsto, otvara prostor za povećanje plata i penzija. Ministar Mali je rekao da se za prvih 56 sati na sajtu eUprave prijavilo 898.000 građana za pomoć države u iznosu od 3.000 dinara. Najavio je da večeras u ponoć počinje sa radom kol-centar, pa će građani za pomoć moći da se prijave i na taj način.

Mali je podsetio da građani mogu da se prijave do 15. juna i da se odmah potom kreće sa isplatom.

Vlada donela odluku o novom programu saradnje sa MMF

Vlada Srbije donela je danas odluku o novom programu saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji će ponovo biti savetodavnog karaktera, bez pozajmljivanja novca, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija. Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je novi aranžman sa MMF-om veoma važan za Srbiju zbog nastavka reformi i kredibiliteta.

"Naš cilj je da Republika Srbija ide napred i da, uz podršku MMF-a, nastavimo dalje sprovođenje reformi koje smo već pokrenuli. Saradnja sa MMF nam je važna i potrebna zbog kredibiliteta i njihova podrška nam veoma znači", rekao je Mali Tanjugu. Ministar finansija je istakao da je veoma značajno što novi aranžman koji sklapamo sa MMF nije finansijskog, već savetodavnog tipa. "A, ono što želimo da postignemo jeste očuvanje postojećih rezultata i nastavak važnih strukturnih reformi, kako bi Srbija mogla da postigne još veće stope privrednog rasta", naglasio je Mali.

Aranžman sa MMF, ističe ministar, predviđa različite reformske ciljeve, koji se odnose na dalju reformu javnih preduzeća, nastavak reforme Poreske uprave, na zelenu agendu i na sve ono što treba da doprinese boljem i efikasnijem funkcionisanju naše ekonomije i poboljšanju životnog standarda građana Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track