LEŽU PARE, MUŠTULUK OD MINISTRA MALOG: Polovina minimalca 8. juna! Evo kada i nezaposlenima na račune stiže 60 EVRA!
Foto: Ministarstvo finansija, Shutterstock/Maja Marjanovic

blizu smo kolektivnog imuniteta

LEŽU PARE, MUŠTULUK OD MINISTRA MALOG: Polovina minimalca 8. juna! Evo kada i nezaposlenima na račune stiže 60 EVRA!

InfoBiz -

Ministar podseća da pravo na 3.000 dinara ima svaki građanin Srbije stariji od 16 godina, koji se do 31. maja vakcinisao bar s jednom vakcinom

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će u utorak, 8. juna, država isplatiti "treću polovinu minimalca za privredu".

Mali podseća da je to jedna od mera u okviru trećeg paketa pomoći i dodao da je prošlog meseca tu pomoć dobilo oko 1,2 miliona radnika, odnosno 250.000 firmi.

"Pored isplate od 3.000 dinara za vakcinisane, ovog meseca biće isplaćena i pomoć za nezaposlene. To je prvi put da država na takav način izlazi u susret onima koji su zbog kovida19 ostali bez posla. Svi oni koji su bili prijavljeni na biro dobiće pomoć od 60 evra", rekao je Mali za TV Pink.

Mali je podsetio i da je država pre desetak dana završila isplatu za sugrađane na KiM, a koja je podrazumevala isplatu od 100 evra za sve građane, uključujući i decu, kao i 200 evra za nezaposlene.

Uspešno je završena i isplata prvog dela od 30 evra pomoći, kaže Mali i dodaje da je tu pomoć dobilo oko 5,7 miliona građana.

Ministar podseća da će sledeća isplata od 30 evra biti u novembru, dok će u septembru dodatnu pomoć od 50 evra dobiti penzioneri.

"Kao država pokazali smo da svoje obećanje sprovodimo u dan i u dinar, a tako smo radili i sa prvim i sa drugim i sada sa trećim paketom mera", kaže Mali.

Za 3 dana više od milion prijavljenih za 3.000 dinara

Za tri dana više od milion građana, koji su do 31. maja primili makar jednu dozu vakcine, prijavilo se za 3.000 dinara koje je država obezbedila kao nagradu za sve koji učestvuju u zajedničkoj borbi ostvarivanja kolektivnog imuniteta, izjavio je danas ministar finansija Srbije Siniša Mali.

U intervjuu za TV Pink, on je podsetio da prijave traju do 15. juna na sajtu Uprave za trezor ili preko kol centra, a da će isplata početi odmah nakon isteka roka za prijavu.

"Očigledno je velika zainteresovanost građana da dobiju i tu pomoć od države. S druge strane, mislim da smo baš i pogodili pravu meru, s obzirom na to da nam je cilj bio da motivišemo građane da se što više vakcinišu", rekao je Mali.

Podseća da pravo na 3.000 dinara ima svaki građanin Srbije stariji od 16 godina, koji se do 31. maja vakcinisao bar s jednom vakcinom.

Dodao je da pravo na tu vrstu pomoći ima oko 2,5 miliona građana.

"Blizu smo tog kolektivnog imuniteta koji nam je i bio cilj. On je važan i sa zdravstvenog, ali i sa ekonomskog aspekta, jer time skoro u potpunosti otvaramo našu ekonomiju, od restorana, ugostiteljskih objekata, turizma i svega onoga što zbog korone u nekom prethodnom periodu nije radilo ili nije radilo u potpunosti", rekao je Mali.

Ekonomija se oporavlja brže nego što smo planirali

Mali je izjavio je danas da se srpska ekonomija od krize izazvane pandemijom virusa korona oporavlja brže nego što je planirano i da se očekuje da će Srbija ove godine ostvariti privredni rast veći od šest odsto. Mali je istakao da je u maju ostvarena veća naplata prihoda po svim kategorijama poreskih prihoda - porez na dobit pravnih lica, porez na dohodak građana, PDV i prihod od akciza. "Ekonomija se oporavlja brže nego što smo mislili", rekao je Mali za TV Pink.

Naveo je da je rast u prvom kvartalu ove godine iznosio 1,7 odsto, dok je na nivou cele EU taj iznos u proseku bio minus 1,7 odsto. Mali je podsetio da su projekcije rasta MMF za Srbiju šest odsto, Svetska banka prognozira pet odsto, dok Evropska komisija prognozira rast od 5,3 odsto.

"U aprilu nam je industrijska proizvodnja porasla 33,9 odsto u odnosu na april prošle godine. Neko će reći da smo prošle godine u aprilu bili zatvoreni i da su zato bolji rezultati, međutim ako se pogleda industrijska proizvodnja u odnosu na prosek cele prošle godine, opet je porasla 5,8 odsto", objašnjava Mali.

Za drugi kvartal, s naplatom iz maja i porastom industrijske proizvodnje, Mali navodi da se očekuje da će rast u drugom kvartalu biti između 10,8 do 11,2 odsto u odnosu na drugi kvartal prošle godine.

Ističe da su sve to pokazatelji da će Srbija ove godine ostvariti stopu rasta veću od šest odsto.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track