Najnovije vesti

KUPCI STOJE U REDU, A ZARADA BASNOSLOVNA: Poljoprivrednici u Srbiji pokreću proizvodnju najskupljeg LEKOVITOG ULJA na svetu
Foto: Shutterstock/Anita Ben

prilika za dobru zaradu

KUPCI STOJE U REDU, A ZARADA BASNOSLOVNA: Poljoprivrednici u Srbiji pokreću proizvodnju najskupljeg LEKOVITOG ULJA na svetu

Biznis

U Pomoravlju su tradicionalno najzastupljenije žitarice kukuruz i pšenica, međutim, sve je više poljoprivrednika koji se bave uzgojem ruža koje prodaju kao rezano cveće, ali i za potrebe medicine, kozmetike i kulinarstva...

Slatko od ruža jedan proizvođač iz Ribara kod Jagodine, kako kaže, prodaje najelitnijim restoranima u Beogradu.

Uzgajivači ruža u Pomoravlju razmišljaju i o proizvodnji "ružinog ulja" koje ima široku primenu i veoma lekovita svojstva, mnogo je skupo, ali su im zato potrebni mnogo veći ružičnjaci jer je za jedan litar etarskog ulja, zavisno od kvaliteta, potrebno od tri do pet tona ružinih latica.

Latice se beru u maju i početkom juna i to u jutarnjim satima kad se tek otvaraju.

Savetodavac Pojoprivredne savetodavne stručne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić je podsetio da je lekovitost cveta ruže opisana još u starim kineskim i egipatskim zapisima, ali tek kad je iz Persije doneta u Evropu postaje cenjena kao biljka koja može da leči.

- Narodna medicina je u ruži videla dobar lek za mnoge tegobe, jer je odličan izvor vitamina A, B, C, D i E, njene latice sadrže eterična ulja, tanine, šećer, limunsku, vinsku kiselinu i niz aromatičnih sastojaka - rekao je Simić.

Osnovnu lekovitu komponentu ruža predstavlja njeno eterično ulje koje se dobija parnom destilacijom sveže ubranih cvetova. Za pet mililitara ulja potrebno je prikupiti 12.000 cvetova što ga čini veoma skupim preparatom, objasnio je Simić.

Stručnjak savetuje da ružičnjake treba podizati u mestima zaklonjenim od vetrova, da budu na sunčanoj strani i na ravnom do blago nagnutom terenu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track