KOŠTALE 4.300 DINARA, A SADA SU SKORO DŽABE! Voćari se pitaju šta se dešava sa trešnjama: Rod je dobar, ali cena nikad niža
Foto: Shutterstock

berača ima

KOŠTALE 4.300 DINARA, A SADA SU SKORO DŽABE! Voćari se pitaju šta se dešava sa trešnjama: Rod je dobar, ali cena nikad niža

InfoBiz -

Trešnje su, uz jagode, omiljeno prolećno voće mnogih. Ali, sve ih ređe jedemo zbog visokih cena na pijacama i prodavnicama. Prve su uvek najskuplje, ali se cena na tržištu stabilizovala, pa je čak i niža nego prethodnih godina.

Živoslav Karaklajić voćar iz Brestovika je rekao da je rod dobar, ali da cena nikad nije bila niža.

"Prosto je tužno danas imati trešnje. Ne radi izvoz, nešto se dešava. Pijace su vam prepune kvantaške, veoma mali broj otkupljivača radi na otkupu, nešto se desilo", ističe Karaklajić.

Kako je Karaklajić istakao, ni cena odavno nije bila niža.

"Sada je berba kilograma 80, trešnja se kreće od 50 do 120 dinara. Ovo je i više nego duplo manja cena. Mnogi ni ne znaju da se trešnja jako kratko bere. Ne daj bože neka kiša, trešnja sva ispuca", istakao je voćar iz Brestovika.

Kako kaže, berača ima, ako se sve korektno plati i ako se korektno poslodavac ophodi sa njima, kao i da kod njega isti ljudi rade godinama, ali da stalno dolaze i novi.

Voćar ističe i da su stigle prve breskve i kajsije, ali da su one pretežno iz uvoza, iz Španije. Kako kaže prve kruške se očekuju krajem juna, a da će jabuka biti u julu, da ima ranih i poznih sorti. Navodi da će ih biti i za izvoz, a ako ga ne bude da će to "biti kraj".

"Rusija je naš tradicionalni partner za izvoz, ali ove godine nešto se tu desilo. Nismo mi jedina zemlja koja izvozi u Rusiju. Nema tu ljubavi bez interesa. Treba pomoći tom seljaku, malo ga usmeriti, pokrenuti, dati mu volje. Trenutno stanje nije neko veselo", dodaje Karaklajić.

Napominje da se u ovom trenutku ne može živeti lepo od voćarstva, ali da je prošla godina bila bolja.

Kaže da ima novih zasada, ali nema tako više mladih voćara.

"Na selu se ne živi tako lako. Ne vraća se narod tek tako. Da li je dete nekog ministra recimo da se bavi poljoprivredom. Na selu se radi 20 sati, puno je rada. Lepo je slikati se ispred zrelih trešanja. Ali oko njih ima mnogo muka, drhtanja, mrazeva, kiša, oplodnja. Potrebno je mnogo uloženog truda, znanja i novca", zaključio je Karaklajić.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track