SINDIKATI ZIĐINA: Država da reaguje zbog novog kolektivnog ugovora, radnicima se smanjuju prava uprkos ostvarenim rezultatima
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

protest

SINDIKATI ZIĐINA: Država da reaguje zbog novog kolektivnog ugovora, radnicima se smanjuju prava uprkos ostvarenim rezultatima

InfoBiz -

BOR - Sindikati kompanije Serbia Zijin Copper (Ziđin), zatražili su od predsednika države i resornih ministarstava da se uključe u proces pregovaranja sa tom kineskom kompanijom povodom novog Kolektivnog ugovora, koji su ocenili kao loš, jer se umanjuju mnoge dosadašnje pogodnosti.

Kako su sindikati naveli u saopštenju dostavljenom portalu Ist media, novim predlogom Kolektivnog ugovora predviđa se smanjenje iznosa za topli obrok, smenski rad, regres, minuli rad, iznos za solidarnu pomoć nakon smrtnog slučaja člana porodice, rođenje deteta, uskraćivanje jubilarne nagrade i uskraćivanje uslova rada sindikatima.

Ovaj zahtev potpisali su predstavnici reprezentativnih sindikata kod poslodavca Serbia Zijin Copper doo Bor: Samostalni sindikat, Sindikat Nezavisnost, Sindikat rudara Srbije, Sindikat metalurga Srbije i Samostalni sindikat RBM.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Sindikati navode i da će se novim predlogom zaposlenima smanjiti broj dana godišnjeg odmora, iako su, kako naglašavaju, većina radnika godišnje odmore bila prinuđena da koristi tokom boravka u izolaciji zbog pandemije.

Sindikati podsećaju da se Ziđin pohvalio proizvodnim rezultatima i prihodima u 2020. godini, koji su iznosili 698 miliona dolara, odnosno za 34,39 odsto više u odnosu na 2019. i zato ih iznenađuje ovakav predlog ugovora.

"Negativno smo iznenađeni da je poslodavac spreman da na ovakav nacin 'nagradi' zaposlene i pored proizvodnih rezultata postignutih u teškim okolnostima usled pandemije", porucuju sindikati, koji kažu da nemaju dozvolu članstva da potpišu takav dokument.

Važeći Kolektivni ugovor ističe 21. juna, i zato sindikati pozivaju najviše predstavnike države, koja ima 37 procenta vlasništva u Kompaniji Ziđin, da delegiraju predstavnike i učestvuju u pregovorima koji su zakazani za 9. i 10. jun.

"Nadamo se da ćemo zajednički postići dogovor i očuvati interese zaposlenih kako bi sprečili nezadovoljstvo radnika i eventualne proteste", poručili su sindikati državnom vrhu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track