Najnovije vesti

MINISTAR MALI O NOVČANOJ POMOĆI: Treći put isplaćujemo 50 odsto od minimalne zarade za više od milion radnika
Foto: Ministarstvo Finansija, Shutterstock

državne pare

MINISTAR MALI O NOVČANOJ POMOĆI: Treći put isplaćujemo 50 odsto od minimalne zarade za više od milion radnika

Biznis

Država danas isplaćuje treći put 50 odsto od minimalne zarade u okviru trećeg paketa, a ukupno je, sa prethodna dva paketa, svaki zaposlen iz privatnog sektora koji se prijavio za tu vrstu pomoći dobio po 175.000 dinara, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je istakao da se ovoga puta za 50 odsto od minimalca prijavilo 1.126.000 radnika, odnosno negde oko 230.000 preduzeća.

"Njima će danas biti uplaćeno nešto više od 15.000 dinara, koliko je 50 odsto od minimalne zarade. Kada saberemo samo ovaj treći paket, tri puta po 50 odsto minimalne zarade, to je više od 45.000 dinara koje je svaki zaposleni u privatnom sektoru dobio od države", naveo je Mali.

Ističe i da je ovu vrstu pomoći država isplatila u dinar i u dan i dodaje da je država tom merom doprinela se broj nezaposlenih ne poveća, kao što je to bio slučaj u mnogo razvijenijim zemljama od Srbije.

"Kada saberemo prošle godine prvi i drugi paket pomoći, tada smo imali tri puta punu minimalnu zaradu, dva puta po 60 odsto od minimalne zarade i sada sa tri puta 50 odsto minimalne zarade u sklopu trećeg paketa, svaki zaposleni u privatnom sektoru dobio je ukupno 175.000 dinara od države", rekao je Mali.

Kaže da je to ogromna pomoć države za privredu i čime je, dodaje, država pokazala zdrave javne finansije, koliko je jaka i spremna da najveći teret krize preuzme na sebe.

Mali ističe da zbog tih paketa mera danas nema povećanje nezaposlenosti, a s druge strane Srbija u prvom kvartalu ima stopu rasta od 1,7 odsto, što je, dodaje, najviša stopa rasta u Evropu u ovom trenutku.

"Cilj nam je da tu stopu rasta i održimo i da pređemo nivo od šest odsto do kraja ove godine", rekao je Mali.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track