STABILNA SRBIJA ĆE NAPRAVITI EKONOMSKI BUM! Privredni analitičar Nikola Tizić: Vakcinacija građana ključ uspeha!
Foto: Kurir

ANaliza

STABILNA SRBIJA ĆE NAPRAVITI EKONOMSKI BUM! Privredni analitičar Nikola Tizić: Vakcinacija građana ključ uspeha!

InfoBiz -

Nikola Tizić, privredni analitičar i član Izvršnog odbora sindikata industrijalaca Evrope, za Kurir kaže da Republika Srbija kao zemlja sa jednim od najbolje plasiranih zemalja kada je u pitanju BDP ima izvesnu budućnost, jer vodi pragmatičnu i mudru politiku.

- Ako Republika Srbija nastavi sa balansiranom politikom mira u regionu zapadnog balkana biće boljitka za sve naše gradjane. Vakcinacija stanovništva protiv pandemije virusa Covid19 je na zavidnom nivou u poređenju na ostale zemlje Evrope, a treba istaći da su tome doprinos dali policija i Vojska Srbije kao i medicinski radnici što je ubrzalo to da sada imamo veliki broj vakcinisanih kao u Velikoj Britaniji. Bez jakog privatnog sektora nema budućnosti ni u javnom sektoru. Vakcinacija građana će se odraziti na ekonomski rast i porast direktnih stranih ulaganja - uverava sagovornik.

Tizić se takođe osvrnuo i na automobilski sektor.

- Auto-industrija u Evropi ne stoji baš najbolje zbog krize izazvane pamdemijom pomenutog virusa,kao i zbog nedostatka mikročipova i poluprovodnika. Taj nedostatak osećaja i u firmama koje se bave proizvodnjom kablovskih snopova kao sto je Lear Korporacija u Srbiji. Proizvodnja automobila Nemačke kompanije Ford pala je samo u ovoj godini 18%.Bitno je istaći da Ford nije radio 14 nedelja - napominje Tizić, koji povlači paralelu sa domaćom privredom.

- U Republici Srbiji tokom korone Srbija nije stala u proizvodnji što je jasna poruka svim investitorima koji planiraju da svoja sredstva ulože u našu zemlju. Takođe veliko odstupanje u odnosu na predhodni period je regionalno povezivanje kroz tzv."Mini šengen" za šta se najintenzivnije zalaže predsednik Republike Srbije. To će građanima regiona zapadnog Balkana olakšati život, ne samo kroz turizam, uvoz, izvoz roba već i čvršće veze naših naroda kroz građenje uzajamnog poverenja radi bolje budućnosti - zakljuije privredni analitičar.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track