MINISTAR MOMIROVIĆ: Srbija jača puteve ka Evropskoj uniji i regionalnu povezanost
Foto: MGSI

na Brdu kod Кranja

MINISTAR MOMIROVIĆ: Srbija jača puteve ka Evropskoj uniji i regionalnu povezanost

InfoBiz -

Srbija jača trasportne i saobraćajne kapacitete ka zemljama Evropske unije i regionalnu povezanost. Nivo ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu je do sada nezabeležen i naš cilj je moderniji, integrisani saobraćaj, oslonac celog regiona i nezaobilazan u evropskim okvirima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon bilateralnih sastanaka sa resornim kolegama ministrima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije, na marginama 4. Ministarskog saveta Transportne zajednice u Sloveniji, na Brdu kod Кranja.

“Nemamo više vremena za gubljenje. Moramo da se dodatno integrišemo sa regionom, da prevaziđemo sva otvorena pitanja koja se tiču administrativnih procedura, kako bi maksimalno ubrzali naše ekonomije i promet ljudi i robe između zemalja regiona. Кada je osnovana Transportna zajednica 2017. godine svet je izgledao mnogo drugačije i korona nam je potpuno promenila koncepciju i pojačala zahtev za brzinu rešavanja svih otvorenih pitanja”, izjavio je ministar Momirović.

Tomislav Momirović
foto: Ministarstvo Građevine

Momirović je održao sastanke sa ministrom komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojinom Mitrovićem, ministrom mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olegom Butkovićem i makedonskim ministrom transporta i veze Blagojem Bočvarskim.

“Potpuno smo opredeljeni unapređenju saradnje čitavog regiona. Projekti koje smo pokrenuli poput izgradnje auto-puta Beograd Sarajevo, aerodroma Trebinje, rekonstrukcije putnih međudržavnih mostova doprineće boljoj vezi građana Srbije i Bosne i Hercegovine. Sa hrvatskim kolegom smo dogovorili potpisivanje Sporazuma o održavanju tri drumska mosta na zajedničkoj državnoj granici. Sporazum će biti potpisan krajem septembra ove godine, a reč je o još jednom koraku prema jačoj saobraćajnoj, ali i ekonomskoj povezanosti dve države. Sa Makedoncima smo razgovarali o rekonstrukciji pruge ka Skoplju i iskoristio sam priliku da im se zahvalim što su ukinuli putarine za građane Srbije”, naveo je Momirović.

Tomislav Momirović
foto: Ministarstvo Građevine

Nakon bilateralnih susreta ministar Momirović će tokom današnjeg dana učestvovati na sastanku Ministarskog saveta Transportne zajednice u organizaciji Stalnog sekretarijata Transportne zajednice. Na sastanku će biti više reči o napretku u proširenja Zelenih traka do granica između EU i Zapadnog Balkana, kao i implementaciji akcionih planova i Strategije održive i pametne mobilnosti sa perspektivom Zapadnog Balkana.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track