Najnovije vesti

MINISTAR MALI U SKUPŠTINI: Potpisani sporazumi vredni 768 miliona evra ključni su za dalji rast
Foto: Ministarstvo finansija

zakonski predlozi se odnose na tri oblasti

MINISTAR MALI U SKUPŠTINI: Potpisani sporazumi vredni 768 miliona evra ključni su za dalji rast

Biznis
14:56h

Skupština Srbije počela je danas raspravu o potvrđivanju više sporazuma o zajmovima, a ministar finansija Siniša Mali kaže da je ukupna vrednost svih sporazuma 768,8 miliona evra, kao i da su u pitanju predlozi zakona koji su ključni za dalji ubrzani rast i razvoj ekonomije.

"Tri su oblasti na koje se odnose zakonski predlozi, a to su dalja izgradnja i unapređenje saobraćajne infrastrukture, unapređenje životne sredine i unapređenje javnog sektora u Srbiji", rekao je Mali u Skupštini Srbije.

Mali je rekao da je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o partnerstvu između Vlade Srbije i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske važan za nastavak saradnje budući da je dosadašnji odnos sa Veliko Britanijom bio regulisan SSP-om, dok je ta zemlja bila deo EU.

On je dodao da Srbija od 2016. godine ostvaruje suficit sa Velikom Britanijom, navodeći da sporazum o kojem se razgovara definiše bilateralne odnose tako da se podstiču dalje investicije.

Mali je predstavio i Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o kreditu između Francuske agencije za razvoj I Srbije za realizaciju programa urbane sredine otporne na klimatske promene, kao i ugovor sa francuskom agencijom za projekat modernizacije železničkog sektora.

Reč je, kaže Mali, o dva programska sporazuma koja se odnose na unapređenje, efikasnost i trasnparentnost javnog sektora, s jedne strane, odnosno na Zelenu agendu, sa druge strane.

"Ono što je za mene kao ministra finansija važno je da ćemo mi već do kraja godine izaći i na međuanrodno tržište kapitala sa takozvanim zelenim obveznicama. Kandidovaćemo projekte koje država ima u raznim oblastima koji se tiču naše ekologije", naveo je Mali.

Kada je reč o železničkoj infrastrukturi, radiće se rekonstrukcije velikog broja železničkih pružnih prelaza, revitalizacija te infrastrukutre, obnova koloseka, obnova tunela u centru Beograda.

"Prioritet su nam izhgradnja srpsko-mađarske železnice, odnosno brze pruge od Beograda do Budimpešte. To se trenutno gradi i radi. Takođe, rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad, krenula je i rekonstrukcija pruge od Subotice prema Segedinu. U budžetu smo obezebedili 62 miliona evra za nabavku tri nove 'Štadlerove' vozne kompozicije", rekao je Mali.

Naša želja je, rekao je Mali, da se poveže ceo region što je važno za investicije i ekonomiju.

Govoreći o Predlogu zakona koji se odnosi na projekat integrisanog razvoja koridora reke Save i Drine, taj sporazum je, kaže Mali, vredan 78,2 miliona evra i ideja je da se kroz sporazum saniraju nasipi na svim prioritetnim područjima duž koridora reke Save.

"Obnova nasipa na Kolubari koji štiti Obrenovac, nasipa na Novom Beogradu, podrška za unapređenje lučne infrastrukture u Sremskoj Mitrovici, planiranje i razvoj turizma na koridorima Save i Drine, ukllučujući i projektovanje master plana za nautički turizam i eko turizam", rekao je Mali.

Pred poslanicima je i Predlog zakona o potvrđivanju finansijskog ugovora za izgradnju gasnog interkonektora od Niša do bugarske granice, između Srbije i Evropske investicione banke.

"Radi se o jednom od najvažnijih infrastrukturnih projekata u ovom trenutku koji treba da obezbedi stabilno snabdevanje gasom i diversifikuje načine na koji gas stiže u Srbiju", rekao je ministar.

Mali je govorio i o Zakonu o potvrđivanju ugovora o finansiranju izgradnje Moravskog koridora, a ukupna vrednost je 431,6 miliona evra.

"Radi se o projektu od nacionalnog značaja za dalji razvoj Srbije. Izgradnja je već krenula, i taj deo od Pojata do Kruševca biće gotov do naredne godine. Moravski koridor će biti prvi digitalni autoput", naveo je Mali.

Ministar je poručio da će Moravski koridor dužine 112 kilometara biti gotov do 2024. godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track