Najnovije vesti

CAKA KOJA UMANJUJE RAČUN ZA STRUJU: Majstor otkrio kako da trošite mnogo manje novca za ZAGREVANJE BOJLERA
Foto: Profimedia

obratite pažnju

CAKA KOJA UMANJUJE RAČUN ZA STRUJU: Majstor otkrio kako da trošite mnogo manje novca za ZAGREVANJE BOJLERA

Biznis

Jedna od večitih misterija jeste pitanje da li bojler troši manje struje kad je stalno uključen ili ako se pali prema potrebi.

Pitanje je uvek aktuelno i nikako da dođemo do konačnog odgovora. Neko će vam reći da je mnogo racionalnije ostaviti bojler uključenim po celi dan i noć jer onda ne mora da greje svu vodu već samo dogreva, a drugi zagovaraju teoriju da je najbolje paliti ga po potrebi.

- Apsolutno nije istina da je za novčanik bolje držati bojler stalno upaljenim, ali naravno sve zavisi od broja članova domaćinstva. Ako je u pitanju samac ili bračni par racionalnije je da bojler uključuju po potrebi. Sa druge strane, ako je u pitanju porodica sa većim brojem članova, njima je verovatno najzgodnije da bojler stalno bude uključen jer će u svakom trenutku nekom trebati voda - kaže serviser kućnih aparata.

Takođe i namena bojlera igra veliku ulogu - ako je bojler namenjen samo za tuširanje onda je smislenije da ga povremeno palite, a ako je u pitanju veliki protočni bojler koji koristite i u kuhinjske namene onda ćete ga najverovatnije gasiti vrlo retko.

- Štedljvije je dakle da ga ipak paliti po potrebi i naravno ako već pazite na štednju gledajte da ga uključite u jeftinijoj tarifi - kaže majstor i dodaje da radni vek bojlera uopšte ne zavisi od toga da li stalno radi ili ne ukoliko su svi delovi u redu.

Caka koja zaista pali jeste da termostat podesite na vrednost 55-60 podeoka.

- Neka najviša vrednost na koju ga nameštate bude eventualno 60. Ispod 55. podeoka se ne stvara kamenac. Ako je termostat stalno podešen na 90 stvaraće se mnogo više kamenca i to naročito u ovdašnjim uslovima budući da nam je voda tvrda - kaže majstor.

Dakle, što se tiče uštede, ipak nemojte držati bojler stalno upaljenim, a kako biste mu produžili vek trajanja obratite pažnju na termostat i čistite kamenac jednom godišnje.

(Kurir.rs/Alo)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja