CAKA KOJA UMANJUJE RAČUN ZA STRUJU: Majstor otkrio kako da trošite mnogo manje novca za ZAGREVANJE BOJLERA
Foto: Profimedia

obratite pažnju

CAKA KOJA UMANJUJE RAČUN ZA STRUJU: Majstor otkrio kako da trošite mnogo manje novca za ZAGREVANJE BOJLERA

InfoBiz -

Jedna od večitih misterija jeste pitanje da li bojler troši manje struje kad je stalno uključen ili ako se pali prema potrebi.

Pitanje je uvek aktuelno i nikako da dođemo do konačnog odgovora. Neko će vam reći da je mnogo racionalnije ostaviti bojler uključenim po celi dan i noć jer onda ne mora da greje svu vodu već samo dogreva, a drugi zagovaraju teoriju da je najbolje paliti ga po potrebi.

- Apsolutno nije istina da je za novčanik bolje držati bojler stalno upaljenim, ali naravno sve zavisi od broja članova domaćinstva. Ako je u pitanju samac ili bračni par racionalnije je da bojler uključuju po potrebi. Sa druge strane, ako je u pitanju porodica sa većim brojem članova, njima je verovatno najzgodnije da bojler stalno bude uključen jer će u svakom trenutku nekom trebati voda - kaže serviser kućnih aparata.

Takođe i namena bojlera igra veliku ulogu - ako je bojler namenjen samo za tuširanje onda je smislenije da ga povremeno palite, a ako je u pitanju veliki protočni bojler koji koristite i u kuhinjske namene onda ćete ga najverovatnije gasiti vrlo retko.

- Štedljvije je dakle da ga ipak paliti po potrebi i naravno ako već pazite na štednju gledajte da ga uključite u jeftinijoj tarifi - kaže majstor i dodaje da radni vek bojlera uopšte ne zavisi od toga da li stalno radi ili ne ukoliko su svi delovi u redu.

Caka koja zaista pali jeste da termostat podesite na vrednost 55-60 podeoka.

- Neka najviša vrednost na koju ga nameštate bude eventualno 60. Ispod 55. podeoka se ne stvara kamenac. Ako je termostat stalno podešen na 90 stvaraće se mnogo više kamenca i to naročito u ovdašnjim uslovima budući da nam je voda tvrda - kaže majstor.

Dakle, što se tiče uštede, ipak nemojte držati bojler stalno upaljenim, a kako biste mu produžili vek trajanja obratite pažnju na termostat i čistite kamenac jednom godišnje.

(Kurir.rs/Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track