RADNICI UKLANJAJU ŠINE IZ 19. VEKA: Počela demontaža stare pruge Subotica-Segedin DO MAĐARSKE UBUDUĆE I TRAMVAJOM
Foto: M.S.

železnica

RADNICI UKLANJAJU ŠINE IZ 19. VEKA: Počela demontaža stare pruge Subotica-Segedin DO MAĐARSKE UBUDUĆE I TRAMVAJOM

InfoBiz -

Na ekranu telefon očitava se da je temperatura 32 stepena Celzijusa, ali to ovde ne važi. Vazduh poigrava pred očima koliko se užario, parče panonske zemlje odjekuje od udaraca gvožđa o gvožđe, veliki kran brekće i sa svim svojim okretom i manevrom podiže oblak teške prašine koja dugo leluja.

Svuda unaokolo trava je spržena, a gomila šljunka u pozadini pojačava utisak da je ovde u horgoškom ataru kao u železari ili nekoj kovačnici. Ritmični udarci mašina koje klizi po šinama i odvrće klinove, zvučno se nadopunjuju sa kranom i kao da dodatno pregrejavaju vazduh.

Ovako je novinar portala Subotica.info opisao radove na uklanjanju pruge Subotica - Segedin čija se rekonstrukcija dugo čekala.

Radnici nastoje da izbegnu najvreliji deo dana te su već u tri sata u zoru u svom pogonu u stanici, a u četiri napolju na terenu i radiće do podne. Posao na demontiranju pruge započeli su prošle sedmice od nultog kilometra iliti od od granice i od tada demontirali su tri i po kilometra.

- Svakog dana skinemo između 400 i 500 metara pruge - kaže jedan od radnika.

Radnici koji demontiraju prugu došli su iz svih krajeva zemlje - Kraljeva, Sombora, Niša, Aleksinca...

- Robovski je ovo rad, težak, ali radi se osam sati i dobra je hrana i smeštaj. Zaradi se neki dinar, ali je znoj veliki - priča jedan od radnika.

- Moj čukundeda je gradio prugu, a evo ja je sada demontiram - dodaje drugi radnik.

Preko ramena je prebacio gvozdenu polugu tešku bar 10 kilograma kojom se skidaju metalni delovi sa pruge i pragova.

Radnici pokazuju da na šinama još može da se očita da su neke izlivene 1881. ili 1886. godine. Ova pruga odavno je odslužila svoj vek.

Šine se odlažu posebno na gomilu, kran posebno slaže izraubovane pragove, a prašina podignuta nakon što su iz zemlje pomereni, posle više od jednog i po veka, štipa nozdrve, oči i kožu. Objašnjavaju da će kad završe sa ovim poslom doći kran sa moćnim magnetom koji će pokupiti sve preostalo gvožđe.

Demontiranjem pruge Subotica - Segedin deo prošlosti zaista odlazi u istoriju.

Na dan 11. septembra 1869. godine u železničkoj stanici u Subotici prvi put se začuo pisak lokomotive koja je dovukla vagone iz Segedina. Sa prugom je došla i modernizacija, nezadrživi napredak koji će obeležiti razvoj grada na prelazu iz 19. u 20. veka, kad ga preobražava industrijalizacija i urbanizacija.

Paralelno sa dolaskom iz Segedina voz je krenuo i ka Somboru, a iz Subotice će 5. maja 1883. godine parnjača otići ka Novom Sadu. Putovanje više neće podrazumevati vreme za dokonost već brzinu.

Sada radnici mešovito srpsko-ruskog preduzeća demontiraju upravo tu prugu koja je bila na neki način civilizacijska prekretnica. U mašinsko-tehničkoj službi je Aleksandar Angelov koji kaže da već 14 godina radi u Srbiji. Kratko razgovara i vraća se nadgledanju posla na demontiranju pruge.

Prema obećanjima, staru zameniće železnica koja će isto tako biti temelj novih merila u povezivanju regiona. Kako je najavljeno, pruga je projektovana za brzine od 160 kilometara na sat, sa tim da će se putnički vozovi kretati brzinom od 120, a teretni od 80 kilometara na sat.

Od Subotice do Segedina putovaće se pola sata, a radovi na obnovi pruge vredni su 87 miliona evra i putnici bi u njome mogli da krenu već od septembra naredne godine.

Ranije je najavljeno i da će novom prugom Suboticu i Segedin povezati i jedna tramvajska linija (tram-train).

(Kurir.rs/Subotica.info/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track