MOST NA SAVI GRADE ROBOTI: Momirović obišao radove na izgradnji deonice Sremska Rača-Kuzmin TONE ČELIKA STIŽU IZ ISTANBULA (FOTO)
Foto: MGSI

odlična dinamika

MOST NA SAVI GRADE ROBOTI: Momirović obišao radove na izgradnji deonice Sremska Rača-Kuzmin TONE ČELIKA STIŽU IZ ISTANBULA (FOTO)

InfoBiz -

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović sastao se danas u kampu kompanije "Tašijapi" kod radova na deonici Sremska Rača-Кuzmin sa vlasnikom kompanije Emrulahom Turanli i regionalnim direktorom Amirmehdijem Asghari.

Momirović je tom prilikom na sastanku naglasio da mu je zadovoljstvo što se sastao sa čovekom koji ima izuzetnu reputaciju u svetu građevinskih investitora i zamolio čitav tim "Tašijapija" i JP ''Putevi Srbije'' da se rad na ovom projektu nastavi odličnom dinamikom kakva je i trenutno.

Ministar i Turanli su se potom uputili na gradilište mosta preko reke Save kod Sremske Rače na auto-putu Кuzmin-Sremska Rača, na kome se, kako je pomenuto na sastanku, od početka gradnje radovi obavljaju kvalitetno, uz upotrebu novih tehnologija i zadovoljavajućom dinamikom.

U toku su betonski radovi na izradi donjeg i gornjeg stroja mosta preko reke Save na glavnoj i prilaznim konstrukcijama. Do sada su izgrađena 33 stuba, uključujući i jedan rečni, a u toku su radovi na izgradnji drugog. Most ima oko 5.500 kubika čeličnog materijala koji se izgrađuje u pogonima u Istanbulu i transportuje se kamionima na gradilište.

Uskoro sledi izrada hidroizolacije i asfalta, a potom i opremanje mosta. Na mostu će biti postavljen zatvoren sistem odvodnjavanja, elektroenergetske i telekomunikacione instalacije.

- Nalazimo se na budućem auto-putu Beograd-Sarajevo i mi danas kad putujemo od Beograda do Sarajeva moramo da računamo na pet i po sati vožnje. Sa naše strane, da bismo maksimalno ubrzali radove, preuzeli smo na sebe da izgradimo kompletan most na Savi dužine 1.320 metara, a cela naša deonica na strani Republike Srbije ima 18 kilometara. Кao što je rekao gospodin iz nadzora ovo je školski primer kako se rade mostovi - rekao je Momirović.

Kuzmin, Most na Savi, Sremska Rača
foto: MGSI

Dodao je da se radovi izvode u predviđenoj dinamici i da je kvalitet odličan, a da je početo s pripremnim radovima na trasi auto-puta od Кuzmina do Sremske Rače, koji će se započeti u narednim nedeljama, nakon kompletiranja projekta za izvođenje. Ministar je zamolio građane na svim lokacijama gde se izvode veliki infrastrukturni radovi da imaju strpljenja i razumevanja jer je cilj ofanzivnog tempa rada u izgradnji Srbije upravo boljitak i porast standarda života kroz ekonomski razvoj.

Kuzmin, Most na Savi, Sremska Rača
foto: MGSI

Emrulah Turanli, vlasnik kompanije "Tašijapi", zahvalio se Vladi Srbije i ministru Momiroviću, za koga je rekao da je kompaniji otvorio sve horizonte i pomogao da urade ovaj projekat kako treba. Turanli je poručio Momiroviću da predsedniku Aleksandru Vučiću i turskom lideru Redžepe Tajipu Erdoganu prenese da će "Tašijapi" uraditi ovaj projekat najkvalitetnije moguće.

- Ovo će biti projekat broj jedan na Balkanu i završićemo ga pre vremena. To vam ja obećavam. Mi smo tu za narode i Srbije i Bosne - rekao je Turanli.

Ovaj građevinski poduhvat je jedinstven u zemlji jer u izgradnji mosta preko reke Save prvi put se primenjuju roboti i posebni laseri za skidanje nečistoća sa čelika koji pomažu da se dostigne vrhunski kvalitet čelične konstrukcije mosta.

Prema rečima nadzornog organa Dragana Jocića iz JP "Putevi Srbije" na ovom gradilištu svi mladi inženjeri iz Srbije susreću se s najmodernijom građevinskom tehnologijom i pristupom u građenju mostova što će im nesumnjivo omogućiti sticanje novih znanja i veština.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track