PREDSTAVLJEN PRVI SRPSKI DRON: Proslavljen prvi rođendan istraživačkog centra "PR-DC"
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vođa projekta Miloš Petrašinović

PREDSTAVLJEN PRVI SRPSKI DRON: Proslavljen prvi rođendan istraživačkog centra "PR-DC"

InfoBiz -

Letelica RV 20 - prvi srpski dron nosivosti 20 kilograma koji može da bude u vazduhu 30 minuta predstavljen je večeras na koktelu održanom povodom prvog rođendana istraživačkog centra "PR-DC" u kojem je RV 20 projektovan i napravljen.

Prvi srpski dron, u potpunosti izrađen u Srbiji, projektovali su mašinski inženjeri, odnosno inženjeri vazduhoplovstva, a moći će da obavlja razne misije, među kojima i gašenje požara, spašavanje davljenika, prenos lekova, hrane, vode i slično.

dron
foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vođa projekta Miloš Petrašinović je pojasnio da letelica može da leti daljinski i na isti način odradi svoju misiju i to bez pilota navođena iz nekog centra u gradu.

"Letelica RV 20 može da ponese vatrogasnu opremu za gašenje požara, čak i bez pilota, automatski iz centra u gradu letelicom može da se dostavi voda, hrana, lekovi, sve što je bitno u nepristupačnim krajevima kada je potrebno što pre dopremiti te proizvode", kazao je Petrašinović.

dron
foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dodao je da je letelica u mogućnosti da ponese 15 lopti za gašenje požara što je, kako kaže, noviji sistem u kojem se koriste lopte koje se pri povišenoj temperaturi otvaraju i gase vatru.

"Letelica može da ispusti pojas za spasavanje. U jednoj spasilačkoj misiji ima čitav lanac ljudi od kojih neko može da otkaže, a ovde sistemom utvrdimo tačku na kojoj je potrebno ispustiti pojas za spasavanje, letelica poleti i pojas ispusti na zadatom mestu i uz to može i da obavesti Hitnu pomoć i druge", ispričao je Petrašinović.

dron
foto: Tanjug/Sava Radovanović

Osim predstavljanja letelice, večeras je svečano otvorena i serijska proizvodnja RV 20, a Petrašinović je kazao da je prvih 10 dronova već namenjeno nošenju filmske kamere.

Inače, kako je ispričao, ovakvi projekti u svetu se realizuju u roku od pet godina, a kompanija PR - DC, koja je imala rok dve godine, to je učinila za devet meseci.

Kompanija PR - DC za godinu dana proizvela je još i dron nosivosti jedan kilogram, kao i letelicu nosivosti 100 kilograma.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track