PRVI UGOVORI ZA ZAMENU STOLARIJE KRAJEM AVGUSTA: Realizacija do početka grejne sezone, a do kraja godine novi konkursi
Foto: Profimedia, Shutterstock

sledeće godine biće izdvojeno više od 100 miliona evra

PRVI UGOVORI ZA ZAMENU STOLARIJE KRAJEM AVGUSTA: Realizacija do početka grejne sezone, a do kraja godine novi konkursi

InfoBiz -

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će građani prve ugovore za zamenu stolarije potpisati krajem avgusta, kao i da će u cilju ušteda energije novi javni pozivi - konkursi biti raspisani u decembru, i naredne godine još dva.

- Samo sledeće godine biće izdvojeno više od 100 miliona evra za zamenu stolarije. Svi oni koji nisu mogli u prethodnih 10, 20 ili više godina da izoluju kuće, zgrade, stanove, zamene stolariju, kotlove sada će moći to da urade - rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je gostujući na TV Prva rekla da veruje da će do početka grejne sezone ugovori koji građani potpišu biti i realizovani.

Iako će nam, kako kaže, trebati nekoliko godina da svi izoluju kuće, stanove, zgrade, to će na nacionalnom nivou doneti uštedu od 40 odsto, a građanima će smanjiti račune za 25 odsto.

Mihajlovićeva je navela da će i ugradnja solarnih ploča, koja je pojednostavljena maksimalno, doprineti istom cilju. Novi zakon je, kako je rekla, sve uprostio i u četiri koraka je sada moguće staviti solarne panele na kuće, zgrade.

Građani prvo moraju da naprave projekat, od lokalne samouprave će potom dobiti odobrenje i sklapaju tipski ugovor da će struju na taj način proizvedeno koristiti za sopstvene potrebe, a ne za prodaju.

Javni poziv za nabavku solarnih panela biće početkom septembra, rekla je Mihajlovićeva i naglasila da ceo proces mora da se završi za dva meseca od kada se potpiše ugovor.

(Kurir.rs/Tanjug, TV Prva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track