MINIMALAC IDE NA 300 EVRA! Mali ima ODLIČNE VESTI za zaposlene sa najmanjim primanjima
Foto: Profimedia

dogovor narednih dana

MINIMALAC IDE NA 300 EVRA! Mali ima ODLIČNE VESTI za zaposlene sa najmanjim primanjima

Biznis

Ministar finansija Siniša Mali danas je saopštio da je sa trećim paketom ekonomske pomoći država uspela da sačuva radna mesta i privredu i naglasio da o tome govore rezultati po pitanju stope rasta.

Podsetio je i da je primena trećeg paketa pomoći građanima i privredi za ublažavanje posledica pandemije korona virusa u toku.

Mali je rekao da će sledeće srede biti isplaćena i četvrta rata auto-prevoznicima koji primaju 600 evra po autobusu, a da će 6. avgusta biti isplaćena pomoć za lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi.

- Potom 16. avgusta sledi uplata još jednog punog minimalca za zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu kao vid sektorske pomoći. U septembru će biti uplaćeno po 50 evra za naše najstarije sugrađane, a u novembru preostalih 30 evra za sve građane Srbije - objasnio je Mali.

Ministar je napomenuo da je za treći paket pomoći ukupno izdvojeno oko 266 milijardi dinara.

Siniša Mali
foto: Printscreen TV Prva

- Svako obećanje koje smo dali ispunili smo u dan i u dinar. Isplatili smo tri puta po polovinu minimalne zarade za zaposlene u privatnom sektoru, a reč je o 1.200.000 radnika koliko ih je dobilo tu pomoć. Isplatili smo i prvi put 60 evra za nezaposlene odnosno građane koji su bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Država je uplatila i po 30 evra za 5,7 miliona građana i 3.000 dinara za one koji su se vakcinisali - rekao je Mali.

Osvrnuo se i na najavljeno povećanje minimalne cene rada sa sadašnjih 32.000 na 35.000 dinara i rekao da će narednih dana biti organizovan dijalog sa unijama zaposlenih i poslodavcima.

- Podsetiću da smo početkom godine imali povećanje minimalne cene rada za 6,6 odsto, a istovremeno i povećanje penzija i plata u javnom sektoru. Svake godine, kako nam raste ekonomija, a to je opredeljenje našeg predsednika Aleksandra Vučića, najveću korist imaju građani. Кad je minimalna cena rada u pitanju prvi put idemo na 300 evra. Sada je 32.000 dinara, a želimo da idemo sa povećanjem, ne manjim od devet procenata, na 35.000 dinara - naveo je Mali.

Objasnio je da minimalna cena rada podstiče rast prosečne zarade u našoj zemlji koja je u aprilu bila oko 560 evra.

- Pre nekoliko godina krenuli smo sa prosečnom platom koja je bila 329 evra. Iz godine u godinu raste prosečna zarada, rastu plate ljudima, a to je upravo osnova naše politike - rekao je Mali.

Ministar finansija je zaključio da Srbija nezaustavljivo ide napred i da ekonomija nije pala na velikim izazovima poput korone, a naglasio je da nikada nisu bile veće plate i penzije iza čega stoji čvrsta opredeljenost ka poboljšanju životnog standarda građana.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja