MINISTAR MOMIROVIĆ: Obilaznica oko Požege povezaće potpuno Zapadnu Srbiju
Foto: MGSI/Nebojša Krstić

od Preljine do Požege

MINISTAR MOMIROVIĆ: Obilaznica oko Požege povezaće potpuno Zapadnu Srbiju

InfoBiz -

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je danas radove na tunelu Laz na trasi budućeg auto-puta od Preljine do Požege, a potom se sastao sa predsednikom opštine Požega Đorđem Nikitovićem kako bi razgovarali o realizaciji projekta ''Obilaznica oko Požege''.

Izgradnjom ove deonice dužine 3,8 kilometara, biće omogućeno prespajanje državnog puta prvog reda IB-23 Čačak–Požega-Užice i državnog puta prvog reda IB-21 Kosjerić–Požega-Arilje kao i veza sa petljom ''Požega'' na auto putu E-761 Požega-Kotroman.

Toma Momirović
foto: MGSI/Nebojša Krstić

Momirović je napomenuo je zadovoljan tempom radova na tunelu Laz, u kom trenutno radi 70 ljudi, i da je opšta dinamika na trasi auto-puta od Preljine do Pakovraća zadovoljavajuća.

"U sklopu te deonice od Preljine do Požege, odlučili smo da tom projektu dodamo još tri obilaznice, jedna je obilaznica oko Gornjeg Milanovca, oko Požege i oko Užica, čime smo taj projekat učinili dužim i još komplikovanijim za pedeset odsto'', rekao je Momirović.

On je dodao da se radi o projektu koji će potpuno povezati Zapadnu Srbiju i oživeti čitav kraj kroz putnu infrastrukturu, kao što je nekada to bio slučaj u železničkoj izgradnjom pruge Beograd-Bar.

"Naš strateški plan od koga nećemo odustati je da Užice i Gornji Milanovac krenu u septembru da se rade građevinski, a Požega da krene do marta sledeće godine. Plan generalne regulacije mora da se usvoji u narednih mesec dana, onda moramo da maksimalno ubrzamo radove na idejnom projektu a onda i na projektu za građevinsku dozvolu", kazao je Momirović.

Toma Momirović
foto: MGSI/Nebojša Krstić

Predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović istakao je da se kroz sam centar grada teretni saobraćaj odvija pored dve osnovne škole, što je jedan od najvećih problema Požege.

"Osim što će nova obilaznica dovesti investitore i uvrzati saobraćaj mi ćemo smanjiti značajno i zagađenje'' rekao je Nikitović.

Toma Momirović
foto: MGSI/Nebojša Krstić

Planirana trasa obilaznice nalazi se duž toka reke Skrapež čije je izlivanje u prethodnom poplavnom periodu nanosilo značajne štete stanovništvu i privredi grada Požege. Iz navedenih razloga planirana je izgradnja kompleksnih objekata vodoprivrede kao što su regulacije korita i izgradnja odbrambenih nasipa i deo ovih radova će biti izveden kroz projekat obilaznice, što u finansijskom delu predstavlja značajan iznos.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track