MINISTAR MALI POTVRDIO: Danas je isplaćena novčana pomoć u iznosu od po 90.000 neto za samostalne radnike u kulturi
Foto: Zorana Jevtić

Ministar finansija

MINISTAR MALI POTVRDIO: Danas je isplaćena novčana pomoć u iznosu od po 90.000 neto za samostalne radnike u kulturi

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je danas isplaćena novčana pomoć u iznosu od po 90.000 dinara neto, kao i pripadajući doprinosi, za ukupno 777 samostalnih radnika u kulturi razvrstanih u osam udruženja kojima prošle godine nije isplaćena ta pomoć.

Za ovu vrstu pomoći, dodao je ministar, izdvojeno je oko 83,3 miliona dinara, saopštilo je ministarstvo.

Mali je precizirao da je novac danas prebačen udruženjima, a da će ona uplatiti novac članovima na koje se ova mera pomoći odnosi.

Ova mera se, precizirao je, odnosi na one koji imaju status lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, a tu spadaju samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni saradnici i samostalni izvodjači kulturnih programa.

"Nastavljamo sa sprovodjenjem trećeg paketa podrške privredi i gradjanima Srbije u cilju ublažavanja posledica pandemije korona virusa. Sledi nam i uplata pune minimalne zarade za ugostitelje, turističke agencije, licencirane turističke vodiče i pratioce, kao i hotele, odmarališta i rent-a-kar agencije", rekao je on.

Mali je naveo da će autoprevoznici krajem avgusta dobiti petu ratu sektorske pomoći, a naglasio je i da će penzioneri u septembru dobiti pomoć u visini od 50 evra, kao i da će svi punoletni gradjani u novembru dobiti po 30 evra, a zatim u decembru i dodatnih 20 evra.

"To znači da će penzioneri do kraja godine od države dobiti ukupno 100 evra, a svi ostali punoletni gradjani po 50 evra. Osim toga, tu je i nova mera podrške za naše najstarije sugradjane, koji će početkom sledeće godine dobiti po 20.000 dinara", naveo je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, finansije Srbije su u potpunosti stabilne, a ekonomski rezultati koje naša zemlja postiže su veoma dobri.

Ministar je podsetio da je privredni rast u prvoj polovini ove godine iznosio 7,5 odsto, a da je javni dug na kraju juna iznosio 55 odsto BDP-a.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track