SUTRA POČINJU PREGOVORI O MINIMALNOJ CENI RADA U SRBIJI: Vlada predlaže da bude povećana na oko 35.000 dinara
Foto: Shutterstock

oko 400.000 ljudi prima minimalac

SUTRA POČINJU PREGOVORI O MINIMALNOJ CENI RADA U SRBIJI: Vlada predlaže da bude povećana na oko 35.000 dinara

InfoBiz -

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta Srbije sutra će početi pregovore o minimalnoj ceni rada u 2022. godini, potvrđeno je agenciji Beta u Uniji poslodavaca Srbije.

Minimalna cena rada u Srbiji ove godine je 30.900 dinara, a predlog Vlade Srbije je da u narednoj godini bude povećana na oko 35.000 dinara. O minimalnoj ceni rada, koju prima oko 400.000 ljudi, pregovaraju predstavnici reprezentativnih sindikata, Unije poslodavaca Srbije i Ministarstva finansija.

Zakonom o radu predviđeno je da, ukoliko ne postignu saglasnost tri socijalna partnera, konačni iznos minimalne zarade za narednu godinu odredi Vlada Srbije, najkasnije do 15. septembra tekuće godine.

Ranije je bilo predviđeno da pregovori o minimalnoj ceni rada počnu ove sedmice, ali je taj rok bio pomeren na 23. avgust, na zahtev predstavnika Ministarstva finansija zbog godišnjih odmora. Međutim, danas je Ministarstvo finansija zatražilo da pregovori ipak počnu sutra.

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je agenciji Beta da se taj sindikat zalaže za realizaciju dogovora od pre četiri godine, koji je postignut konsenzusom između predstavnika sindikata, Vlade i poslodavaca da minimalna zarada za 2022. godinu bude jednaka vrednosti minimalne potrošačke korpe, a to je oko 40.000 dinara.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković rekao je da poslodavci pristaju da bude povećana minimalna zarada, ali i traže da se neoporezivi deo sa 18.300 dinara poveća kako je predložio i Fiskalni savet na 26.000 dinara, a da se manjak prihoda u budžetu nadokanadi povećanjem nominalne poreske stope na godišnji porez na dohodak građana sa deset na 15 odsto.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track