00:59

PRENOS UMETNIČKIH DELA: Istraživali smo kako i pod kojim uslovima se mogu izneti vredne umetnine preko granice

kurir televizija

PRENOS UMETNIČKIH DELA: Istraživali smo kako i pod kojim uslovima se mogu izneti vredne umetnine preko granice

InfoBiz -

Istraživali smo - kako i pod kojim uslovima možemo izneti vredne umetnine preko granice?

Ukoliko planirate da se privremeno ili trajno iselite iz zemlje, a posedujete vrednu umetninu, umetničko delo ili delo od posebnog nacionalnog značaja, morate da dobijete određenja odobrenja i platite taksu.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Kutije prepune slika i filmskih traka, skulpture, stari nakit i novac, trofejna oružja i ostala umetnička dela od posebne vrednosti, možete poneti sa sobom na duži ili kraći put, uz odobrenje nadležnih institucija. Procedura nije komplikovana, ali je neophodna.

- Potrebno je da se zna ko će biti podnosilac i koće predmet bukvalno fizički izneti iz zemlje.Takođe je potreban i detaljan opis predmeta koji idu u inostranstvo sa fotografijom - rekla je Verica Stanković, Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Osim Rešenja koje izdaje Zavod morate platiti i određene takse.

- Mi izdajemo dve takse. Jedna je državna i ona iznosi 830 din,a druga je naša i ona zavisi od borija predmeta koji se iznose - kaže Verica Stanković.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

A kada se pribavi sve što je neophodno, carinska kontrola proverava dokumentaciju. Ipak, neretko se dešava da putnik nema papire za svoje artefakte.

- Putnika ne možemo pustiti da sa tom robom napusti teritoriju Republike Srbije dok ne pribavi odgovarajući dokaz odnosno potvrdu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture ili ako je u pitanju publikacija, Narodnu biblioteku - rekao je Slobodan Tomić, Uprava carine.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture godišnje izda više od 2200 dozvola za iznos umetnina. Bilo da se selite ili odlazite iz zemlje privremeno, nije loše da pregledate svoju biblioteku ili kolekciju slika. Jer, naprimer, prema Zakonu o kulturnim dobrima, knjiga objavljena pre 1867.godine spada u kulturno i istorijsko nasleđe.

Kurir.rs/M.L.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

02:39

NAJSLAĐE MESTO U VOJVODINI, ALI BUKVALNO! Muzej čokolade, omiljeno posetilište svih sladokusaca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track