SINDIKATI TRAŽE MINIMALAC I DO 43.000 DINARA: Danas se nastavljaju pregovori, na stolu 3 predloga
Foto: Shutterstock

razgovori o povećanju za 2020. godine

SINDIKATI TRAŽE MINIMALAC I DO 43.000 DINARA: Danas se nastavljaju pregovori, na stolu 3 predloga

InfoBiz -

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES), poslodavci, sindikati i predstavnici Vlade Srbije nastaviće danas razgovore o povećanju minimalne mesečne zarade za 2022. godinu.

Pregovori se nastavljaju u trenutku kada je minimalac 32.000 dinara, minimalna potrošačka korpa 39.000, a prosečna penzija nepunih 30.000 dinara. Nastavljaju se i u trenutku kada se polazni stavovi sve tri pomenute strane razlikuju i do 10.000 dinara.

Kao i ranije i sada sindikati traže najviše - i do 43.000 dinara, država nudi oko 35.000, a poslodavci i ovaj put tvrde kako jesu za rast minimalca, ali uz uslov da im država smanji opterećenja na zarade.

Predstavnici Ministarstva finansija na prvom sastanku nisu se izjasnili o visini minimalne zarade, koju u Srbiji prima oko 350.000 radnika, već su samo saslušali argumente sindikata i poslodavaca i konstatovali da minimalna zarada mora da bude održiva.

Ukoliko o povećanju minimalne zarade ne postignu saglasnost socijalni partneri, konačnu odluku prema Zakonu o radu doneće Vlada Srbije do 15. septembra.

Za dve decenije koliko postoji Socijalno-ekonomski savet, sindikati i poslodavci su se samo jednom - 2017. godine - usaglasili oko povećanja minimalne cene rada. Ostalih godina, zbog izostanka dogovora odluku je, kako zakon i predviđa, donosila Vlada.

Jedinstven slučaj imali smo 2011, kada je tadašnja Vlada minimalac povećala ne samo više od toga što su poslodavci nudili, već i više od onoga što su sindikati tražili.

Na stolu tri predloga

Savez samostalnih sindikata Srbije ima nekoliko predloga o iznosu povećanja minimalne zarade u Srbiji.

Sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović kaže da su moguće tri varijante povećanja minimalca, ali da će kao i do sad, konačnu reč dati Vlada Srbije.

- Prva je da se minimalna cena rada, koja sada iznosi oko 32.000 dinara izjednači sa vrednošću minimalne potrošačke korpe od 39.000 dinara. Druga je, koju je predložio predsednik Aleksandar Vučić, da minimalac iznosi oko 35.000 dinara, rekao je Mihajlović.

On je rekao da će SSSS predložiti i treću opciju, da se minimalac poveća skoro do prosečne plate od oko 43.000.

- Najbolja varijanta bi bila da se minimalna zarada izjednači sa vrednošću minimalne potrošačke korpe, kaže Mihajlović i dodaje da bi u tom slučaju trebalo da se povećaju i ostale plate i penzije, da ne bi došlo do izjednačavanja većine zarada.

(Kurir.rs/Blic Biznis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track