ZAVRŠEN SASTANAK OKO NOVOG MINIMALCA: Vlada predložila zaradu od 35.012 dinara, ali dogovora nije bilo! Zakazan novi sastanak
Foto: Shutterstock

minimalna mesečna zarada za 2020. godinu

ZAVRŠEN SASTANAK OKO NOVOG MINIMALCA: Vlada predložila zaradu od 35.012 dinara, ali dogovora nije bilo! Zakazan novi sastanak

InfoBiz -

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES), poslodavci, sindikati i predstavnici Vlade Srbije ni danas nisu postigli dogovor kada je u pitanju povećanje minimalne mesečne zarade za 2022. godinu.

- Vlada je danas izašla sa cifrom da minimalna zarada bude 35.012 dinara mesečno, a cena radnog sata 201,2 dinara. Ipak, konačnog dogovora sa sindikatima nije bilo. Novi sastanak zakazan je za petak - kaže izvor.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca, koji je na sastanku predstavljao poslodavce potvrdio nam je da danas dogovora oko minimalca koji bi važio za narednu godinu nije bilo .

- U petak očekujemo nove razgovore. Videćemo šta će tada reći sindikati. Za sada imamo ponudu Ministarstva finansija od 35.012 dinara mesečno - potvrdio je Atanacković.

Pregovori se nastavljaju u trenutku kada je minimalac 32.000 dinara, minimalna potrošačka korpa 39.000, a prosečna penzija nepunih 30.000 dinara. Nastavljaju se i u trenutku kada se polazni stavovi sve tri pomenute strane razlikuju i do 10.000 dinara.

Kao i ranije i sada sindikati traže najviše - i do 43.000 dinara, država nudi nešto više od 35.000, a poslodavci i ovaj put tvrde kako jesu za rast minimalca, ali uz uslov da im država smanji opterećenja na zarade.

Za dve decenije koliko postoji Socijalno-ekonomski savet, sindikati i poslodavci su se samo jednom – 2017. godine – usaglasili oko povećanja minimalne cene rada. Ostalih godina, zbog izostanka dogovora odluku je, kako zakon i predviđa, donosila Vlada.

Jedinstven slučaj imali smo 2011, kada je tadašnja Vlada minimalac povećala ne samo više od toga što su poslodavci nudili, već i više od onoga što su sindikati tražili.

(Kurir.rs/Blic Biznis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track