NEKADAŠNJI SRPSKI GIGANT DOBIĆE ZA MESEC DANA NOVOG VLASNIKA: Početna cena ZLATARE MAJDANPEK upola manja od tržišne vrednosti
Foto: RTS printscreen

javna prodaja

NEKADAŠNJI SRPSKI GIGANT DOBIĆE ZA MESEC DANA NOVOG VLASNIKA: Početna cena ZLATARE MAJDANPEK upola manja od tržišne vrednosti

InfoBiz -

Zlatara Majdanpek sa svom pripadajućom imovinom biće na javnoj prodaji 5. oktobra u Beogradu.

Početna cena je skoro upola manja od procenjene vrednosti majdanpečke industrije plemenitih metala. Poslednji socijalni program u kompaniji sproveden je pred kraj 2015. godine kad su Industriju za preradu plemenitih metala uz otpremninu napustila 263 radnika. Već naredne godine Privredni sud u Zaječaru doneo je rešenje o otvaranju stečaja.

U svom sastavu preduzeće je imalo tri pogona - Zlataru Majdanpek, Megaplast i fabriku elektroproizvoda koja je jedina privatizovana još 2008. godine.

Na prodaju su pogoni zlatare, nakit i ukrasni proizvodi, hemija i metalurgija, centralni magacin i poslovni prostor.

Osim prodavnice zlatare Majdanpek u Zaječaru prodajnih objekata bilo je u Beogradu, Požarevcu, Valjevu i Nišu.

IPM je bio poznat po odličnim majstorima i prema ručnoj izradi nakita. Zlatnici i srebrnjaci obeležili su istoriju zlatare i celih epoha na ovom prostoru pa su poznate serije sa likom svetaca, Tita i istorijskih ličnosti poput cara Konstantina. U pogonima u Majdanpeku izrađivan je i "Dobričin prsten" koji je jedna od najznačajnijih glumačkih nagrada.

Osamdesetih godina prošlog veka u pogonima zlatare prerađivale su se dve tone plemenitih metala godišnje.

Od 2000. godine IPM je radio u sastavu RTB Bor. U više navrata tražili su strateškog partnera, ali su svi pokušaji privatizacije bili bezuspešni.

Petog oktobra, na javnom nadmetanju, zlatara Majdanpek prodavaće se po početnoj ceni od 130.000.000 dinara, a njena vrednost procenjena je na 259.400.000 dinara.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track