MINIMALAC UBUDUĆE 35.012 DINARA! Završeni pregovori sindikata i poslodavaca BRNABIĆ NAJAVILA I NOVA POVEĆANJA
Foto: Profimedia

sastanak

MINIMALAC UBUDUĆE 35.012 DINARA! Završeni pregovori sindikata i poslodavaca BRNABIĆ NAJAVILA I NOVA POVEĆANJA

InfoBiz -

Minimalna cena rada u 2022. godini iznosiće 35.012 dinara.

- To je povećanje od 9,4 odsto - izjavila je danas premijerka Ana Brnabić nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta na kojoj nije postignut dogovor sa sindikatima koji su tražili veće povećanje.

Pregovori o minimalnoj zaradi za narednu godinu, koji se vode između sindikata, poslodavaca i države, nastavljeni su danas, ali dogovor nije postignut jer sindikat nije prihvatio da minimalna zarada bude ispod minimalne potrošačke korpe.

Na sastanku je bila i premijerka Ana Brnabić koja je rekla da je za vladu prihvatljivo 35.012 dinara.

Premijerka je na konferenciji za medije rekla da će u 2022. sa tim povećanjem minimalac 89 odsto pokrivati minimalnu potrošačku korpu.

Brnabić je rekla da razume da su sindikati nezadovoljni i najavila da će na kraju 2023. biti doneta odluka da se minimalna zarada od 1. januara 2024. izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Predstavnici SSSS i UGS Nezavisnost su rekli da nisu zadovoljni jer su očekivali da povećanje minimalca bude toliko da se 100 odsto pokrije minimalna potrošačka korpa.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da će pored povećanja minimalca za 9,4 odsto u 2022. biti uvedene olakšice za privredu odnosno da će biti povećan neoporezivi deo zarade sa 18.300 dinara na 19.300 dinara i da se stopa doprinosa za PIO smanji za 0,5 odsto.

Minimalna zarada ove godine iznosi oko 32.000 dinara.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track