Najnovije vesti

SRPSKA POLICIJA OBNAVLJA SVOJ HOTEL U BEČIĆIMA: Nekadašnje zdanje na plaži za odmor funkcionera spalo na samo 2 zvezdice (FOTO)
Foto: Profimedia

rekonstrukcija

SRPSKA POLICIJA OBNAVLJA SVOJ HOTEL U BEČIĆIMA: Nekadašnje zdanje na plaži za odmor funkcionera spalo na samo 2 zvezdice (FOTO)

Biznis
12:35h

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije dobilo je od Opštine Budva urbanističko-tehničke uslove za rekonstrukciju svog hotela "Beograd" koji se nalazi na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Bečićima.

Ministar Aleksandar Vulin odlučio je da detaljno rekonstruiše hotel u koji praktično punih šest decenija, od kada je izgrađen, nije ulagano. Hotel "Beograd" je jedini u prvoj liniji uz obalu i nalazi se na plaži između hotela "Splendid", "Mediteran" i "Montenegro". Zbog višegodišnjeg neinvestiranja doveden je na samo dve zvezdice.

Sekretarijat za urbanizam Opštine Budva izdao je UT uslove, kao prvi papir neophodan u daljoj proceduri, od izrade idejnog rešenja, pa do prijave građevinskih radova.

- Imajući u vidu da je u okviru urbanističke parcele izgrađeno više objekata neophodno je uraditi "Elaborat priginalnih terenskih podataka o izvršenim radovima na terenu, snimanje objekta i etažne razrade" - navodi se u rešenju.

Kako se navodi Detaljnim urbanističim planom "Bečići" na toj lokaciji moguće je graditi objekat sa prizemljem i četiri sprata od 36.000 m2 bruto izgrađene površine.

Vlada Crne Gore je 22. aprila donela odluku o izradi Prostorno-urbanističkog plana opštine Budva kojom je stavila van snage dva kontroverzna planska dokumenta DUP "Budva centar" i DUP "Bečići". Time je zaustavljena izgradnja na najtraktivnijem delu Budve i Bečića u narednih godinu dana koliko je ostavljen rok da se izvrši izrada PUP-a.

Za to vreme Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je odlučilo da uradi kompletnu dokumentaciju kako bi odmah nakon ukidanja zabrane mogli da započnu realizaciju izgradnje.

Hotel "Beograd" je izgrađen šezdesetih godina prošlog veka. Reč je projektu poznatog crnogorskog arhitekte Vladislava Plamenca koji je projektovao između ostalih i najpoznatije budvanske hotele "Avala", "Mogren", "Palas"...

Od otvaranja hotel je zbog restorana, terase koja celom dužinom izlazi na šetalište, činjenice da je na plaži i da je sakriven u velikom parku od dva hektara, bio omiljeno mesto gde je letovala tadašnja državna administracija SFRJ.

Sadašnji izgled objekta nije nimalo reprezentativan, a hotel trenutno raspolaže sa kapacitetima od ukupno 2.380 m2 izgrađenog prostora sa 220 ležaja.

Godinama unazad brojni crnogorski hotelijeri i investitori bili su zainteresovani da ga kupe, ali država Srbija nije bila zainteresovana za prodaju.

Srbija, koja je imala i još poseduje veliki broj odmarališta na crnogorskoj obali, vremenom ih je prodavala, ali hotel "Beograd", koji je jedan od najatraktivnijih zbog lokacije na kojoj se nalazi, zadržan je u vlasništvu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Hotel "Beograd" je prošle godine u jeku kovid epidemije i krize od Opština Budva bio predložen za smeštaj karantina. Iz Ambasade Srbije tada je saopšteno da je na predlog Opštine Budva predsednik Aleksandar Vučić doneo odluku da se hotel "Beograd" u Bečićima ustupi i stavi na raspolaganje Opštini Budva za privremeni karantin.

Međutim, takvu ponudu je odbila Vlada Crne Gore, smatrajući da je nadležna da određuje koji će objekat biti karantin.

(Kurir.rs/Vijesti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track