00:57

SOLARNI PANELI, INVESTICIJA SA ROKOM TRAJANJA OD 25 GODINA

KURIR TELEVIZIJA

SOLARNI PANELI, INVESTICIJA SA ROKOM TRAJANJA OD 25 GODINA: Konkurs za opštine otvoren, ušteda na duge staze i preko 70.000 evra

InfoBiz -

Korišćenje obnovljivih izvora energije je presudno za razvoj ekonomije, ali i za zaštitu životne sredine. U toku je konkurs za ugradnju solarnih panela koji predstavljaju izuzetan potencijal za očuvanje prirode jer je energija sunca besplatna, a iznos početne investicije iznosi od 3500 do 4000 hiljada evra.

Paneli mogu da se postave na krovovima, ali i na zidovima. Na javni konkurs se javljaju opštine koje dalje raspisuju poziv za domaćinstva i preduzeća koja će izvoditi radove.

Miroslav Lutovac
foto: Kurir TV

Miroslav Lutovac iz Privredne komore Srbije za Kurir televiziju kaže da kada jednom postavite sistem radi sam za sebe uz praktično minimalno održavanje.

"Jedna mogućnost je da radite konverziju solarne u toplotnu energiju. To su solarni termo paneli. Koristite solarnu energiju u prostorijama gde vam odgovara", navodi on i dodaje da jedan solarni panel proizvodi 430 kilovat časova mesečno, što je nešto malo više od prosečne potrošnje električne energije koja podrazumeva trošak od 3.500 dinara.

solarni paneli
foto: Kurir TV

"Kada se postavni jedan panel koji traje 25 godina, to mu je vek trajanja. On košta oko 4000 evra. 2000 evra daje država i opština, 2000 evra obezbeđuje domaćinstvo", zaključuje Lutovac.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:12

Solarni paneli u Čačku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track