02:42

OD ŠIPURKA KUVAMO DŽEM, A OVAJ BANAĆANIN GA IZVOZI ZA LEK: Uložio 1500 evra po hektaru, posle samo 4 godine sve mu se isplatilo

dobra ideja za biznis

OD ŠIPURKA KUVAMO DŽEM, A OVAJ BANAĆANIN GA IZVOZI ZA LEK: Uložio 1500 evra po hektaru, posle samo 4 godine sve mu se isplatilo

InfoBiz -

Pored toga što poseduje jednu od najvećih plantaža divljih ruža u Srbiji, Karolj Feket iz Novog Kneževca pre nekoliko godina rešio je da započne sadnju šipka sa uloženim kapitalom od 1.500 evra po hektaru.

Na već plodonosnoj banatskoj ravnici koju je nasledio od oca, pre pet godina poljoprivrednik se odlučio za organsku proizvodnju šipka, koji izvozi u Austriju i Nemačku.

Kako kaže, za razliku od Srbije gde se crvene bobice koriste za kuvanje džemova ili sušene za čaj, u inostranstvu se od njega najčešće proizvode suplementi ili lekovi.

šipurak, poljoprivrednik
foto: Kurir Tv

"Šipurak je kultura koja najviše podnosi ove ekstremne uslove, suše i visoke temperature", objašnjava Karolj, čija se plantaža prostire na 50 hektara gde po sezoni ima oko četiri tone prinosa.

S obzirom na to da mu je za pokretanje posla nisu bili potrebni "basnoslovni izdaci", budući da u cifru od 1500 evra po hektaru ulazi kupovina sadnica, sadnja i sve ostalo neophodno za start, a da je cena otkupa fiksna i iznosi jedan evro po kilogramu.

"U trećoj godini već ima roda, vrlo malo, pa nije rentabilno branje. Posle toga, u četvrtoj godini rodi solidno oko četiri tone i možemo uraditi četiri hektara dnevno", objasnio je Feket i dodao da se nada da će u narednim godinama proširiti proizvodnju, jer će potreba za vitaminom c rasti.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:20

Srpska poljoprivreda porasla 5 odsto u korona godini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track