06:43

NENAD BUDIMOVIĆ SEKRETAR UDRUŽENJA ZA STOČARSTVO

čeka se dozvola

BUDIMOVIĆ IZ UDRUŽENJA ZA STOČARSTVO O IZVOZU MESA U EU: To je velika prilika i dobra vest, ali i velika obaveza za proizvođače

InfoBiz -

Srbija bi posle 30 godina mogla da počne da izvozi svinjsko i pileće meso na tržište EU.

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih prozvoda Privredne komore Srbije, u jutarnjem programu Kurir televizije rekao je da je Srbija imala veliko opterećenje za izvoz svinjskog mesa kao i proizvoda od svinjskog mesa i podsetio da je čak bio zabranjen i prevoz preko zemalja EU.

- To je velika prilika i dobra vest, ali i velika obaveza za proizvođače, farmere, klaničare. Dobro je da znamo da građani EU cene naše fermentisane proizvode koji su bili u režimu zabrane, tako da je vest dobra ali i obavezujuća - objašnjava Budimović za Kurir televiziju.

Srbija bi najpre trebalo da dobije dozvolu za izvoz piletine i jaja, a Budimović kaže da je Srbija usaglasila regulativu sa EU.

Redakcija, Jutarnji program
foto: Kurir televizija

Kada je reč o svinjetini, sekretar Udruženja za stočarstvo smatra da Srbija nije konkurentna te da EU ima dovoljne količine mesa da realizuje veliki izvoz.

- Akcenat treba baciti na proizvode koji nisu prošli termičku obradu više od 72 stepena u centru proizvoda, a tu suvomesnati proizvodi, kvalitetni tipa kulena, čajne kobasice, fruškogorske kobasice. Ta vrsta proizvoda može da se nađe na rafovima trgovačkih lanaca u celoj Evropi.

meso, mesar, mesara
foto: Shutterstock

Inače, kaže da Srbija na godišnjem nivou proizvede oko 90 odsto svinjskog mesa od onoga što nam je potrebno odnoso oko 300.000 tona, a kada je reč o pilećem mesu imamo samodovoljnu proizvodlju od 115.000 tona.

- Ovo je dobar znak za naše farmere da povećaju kapacitete, a može indirektno da deluje i na regulisanje otkupne cene žive stoke, mislim na tovljenike. Ovo će biti lokomotiva koja će povući proizvodnju i trebalo bi da nam ukaže na sve te mogućnosti koje bi trebalo da iskoristimo.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović danas ima sastanak sa upravom Evropske komisije nadležne za politiku EU u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, gde se očekuje "podizanje rampe" za srpsku svinjetinu i piletinu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track