07:34

ČEKOVI, DOZVOLJENI MINUS, RATE I KREDITI: Iz Efektive savetuju kako je najpametnije zadužiti se

KURIR TELEVIZIJA

ČEKOVI, DOZVOLJENI MINUS, RATE I KREDITI: Iz Efektive savetuju kako je najpametnije zadužiti se

InfoBiz -

Čekovi, dozvoljeni minus, podizanje kredita ili plaćanje u ratama, sve su to opcije koje su nam na raspolaganju kada želimo da se zadužimo kako bismo kupili komad garderobe, nameštaja, automobil ili stan.

Dejan Gavrilović iz organizacije potrošača Efektiva za Kurir televiziju kaže da postoji nekoliko mogućnosti za zaduživanje, u zavisnosti od toga koja je namena pozajmice, koliko novca je potrebno i koji su rokovi plaćanja.

"Ako je potrebno zaduživanje za neki veći iznos, za kupovinu dobrog automobila, kredit je najpovoljnija varijanta jer ima najnižu kamatu. AKo je potrebno otkloniti neku tekuću nelikvidnost, treba pustiti neki zaostali račun, a nema novca na računu, onda je dozvoljeni minus nešto što je adekvatno. Kada se kupuje garderoba, bela tehnika, naši građani, pogotovo stariji, obično posežu za čekovima", objasnio je on.

Banke gledaju da ukinu čekove ili da demotivišu građane da ih koriste, već im nude kartice i rate bez kamate.

"Kod banke nema bez kamate. Uvek postoje neke druge kamate koje se plaćaju. A za korišćenje čekova demotivišu klijente jer se bankama više isplati da zarade na dozvoljenom minusu ili kartici nego sa čekovima, prosta logika bankara", objasnio je Gavrilović koji je napomenuo da on bankarske usluge svodi na minimum, ima račun u banci koji je još uvek besplatan, nema plaćanja održavanja, nema ni elektronsko bankarstvo pa sve završava direktno na šalteru.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track