01:45

DIGITALIZOVANE PRVE PIJACE U SRBIJI: Robu na tezgama ubuduće možemo da platimo i platnim karticama

fiskalizacija

DIGITALIZOVANE PRVE PIJACE U SRBIJI: Robu na tezgama ubuduće možemo da platimo i platnim karticama

InfoBiz -

Prvi put u Srbiji kupci imaju mogućnost da proizvode kupljene na pijacama mogu da plate brže i lakše platnim karticama.

Kalenić i Đeram su prve "digitalizovane pijace" u glavnom gradu. Na spisku je i Palilulska pijaca. Saša Dulić, pomoćnik direktora Poreske uprave za informativne i komunikacione tehnologije, navodi da se na taj način izlazi u susret zakupcima koji lakše mogu da prodaju svoju robu, ali i kupcima da mogu bez gotovine da pazare.

U petak je počelo prijavljivanje lokacija prodajnih objekata poreskih obveznika u okviru novog sistema fiskalizacije. To se radi preko portala Poreske uprave e-Porezi.

- Do jutros je već oko 400 poreskih obveznika podnelo takozvanu prijavu za prijavu poslovnog objekata. Zastupljena je cela Srbija i očekujemo da će negde oko 137.000 poreskih obveznika prijaviti svoje poslovne objekte - rekao je Dulić u Jutarnjem programu RTS-a.

Dodaje da je to prvi preduslov i prvi korak u uvođenju novog sistema fiskalizacije.

- Prvo što Poreska uprava želi jeste da napravi jedan registar svih onih mesta gde se vrši prodaja odnosno svih onih mesta na kojima će ubuduće biti instalirani fiskalni uređaji - navodi Dulić.

Kako kaže, prijavljuju se svi koji imaju trgovanje, odnosnu trgovinu sa fizičkim licima bez obzira na njihov formalnopravni status.

Objašnjava da se ne radi samo o pijacama već i o ostalim prodajnim objektima koji imaju svoju adresu, tu spada i pokretni poslovni prostor - na primer autobus u međugradskom saobraćaju, zatim veb-trgovina, portal na kome se obavlja veb-trgovina i četvrta vrsta je automat - automati za prodaju kafe, grickalica, pića i slično.

U međuvremenu se pripremaju novi ili dograđuju stari fiskalni uređaji, uz odgovarajući softver kasa nije neophodna, dovoljan je i mobilni ili tablet. Uz veliku novinu i mogućnost da poreski obveznici u to postepeno ulaze.

Troškove u vezi sa novim modelom pokriva država - sto evra u dinarskoj protivvrednosti za svako prodajno mesto i dodatnih sto evra za svaki fiskalni uređaj.

Za subvencije za nabavku sada potrebne opreme privrednici mogu konkurisati od 15. oktobra do 31. januara.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track