POZNATO KADA POČINJE PRIJAVA ZA 20 €: Još 30 evra stiže u novembru, a ovo treba da znate ako želite državne pare
Foto: Shutterstock

novčana davanja

POZNATO KADA POČINJE PRIJAVA ZA 20 €: Još 30 evra stiže u novembru, a ovo treba da znate ako želite državne pare

InfoBiz -

Ko se u maju prijavio za 30 evra pomoći ne treba da se prijavljuje ni za drugih 30 koji stiže u novembru, ali ni za dodatnih 20 evra koje će država svim punoletnim građanima uplatiti u decembru!

U Skupštini je juče predstavljen zakon koji definiše isplatu nove novčane pomoći svim punoletnim građanima u Srbiji u decembru u iznosu od 20 evra.

Za novih 20 evra u decembru treba međutim da se prijave građani koji su u međuvremenu postali punoleteni.

- Građani koji se nisu prijavili ili koji su u međuvremenu postali punoletni moći će da se prijave od 15. novembra do kraja novembra - rekao je nedavno ministar finansija Siniša Mali.

Ova pomoć deo je paketa od osam milijardi evra namenjenih građanima i privredi i predstavlja samu završnicu trećeg paketa mera.

- Ko se prijavio za pomoć 30+30 ne treba da se prijavljuje za dodatnih 20 evra i njih će dobiti automatski. Ko se u maju nije prijavio za 30 evra, a u međuvremenu je postao punoletan, treba da se prijavi za 20 evra koje bi država trebalo da isplati u decembru - potvrdili su nedavno u Ministarstvu finansija.

Kad govorimo o punoletnim građanima (bez penzionera), treći paket podrške obuhvatao je pomoć je 30 plus 30 evra. Prvih 30 evra država je već isplatila, a drugih 30 će u novembru. U decembru stiže i dodatnih 20 evra za koje se sada zna i da prijava nije potrebna, ali pod uslovom da ste se prijavili za paket 30 + 30 evra.

U maju, je podsetimo, svim građanima i penzionerima isplaćeno 30 evra, zatim je svaki vakcinisani građanin dobio 3. 000 dinara, a penzioneri su dodatno 22. septembra dobili 50 evra.

Isplaćeno je zatim 60 evra za sve nezaposlene, zatim tri puta po 50 odsto minimalne zarade za sva mirko, mala i srednja preduzeća i preduzetnike i velika preduzeća.

Dodatno su isplaćene dve pune minimalne zarade za samostalne umetnike i još dve pune minimalne zarade za sve koji su zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu.

Ministar Siniša Mali juče je podsetio i da je u planu da se u februaru ili martu isplati dodatnih 20.000 dinara za penzionere i to za svakog, ima ih ukupno 1,7 miliona.

Penzionere će istovremeno sledovati i godišnje povećanje primanja koje će stupiti na snagu početkom naredne godine i koje će iznositi šest odsto na svaku penziju.

Praktično primanja svih 1,7 miliona penzionera biće za toliko uvećana od januara 2022. To bi na prosečnu penziju od oko 29.300 dinara iznosilo 1.700 dinara.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track