Najnovije vesti

PREMIJERKA HVALI IT SEKTOR Brnabić: Ove godine se očekuje se prihod od 1,7 milijardi evra, a suficit čak milijardu evra!
Foto: Dragana Udovičić, Profimedia, Shutterstock

očekivano

PREMIJERKA HVALI IT SEKTOR Brnabić: Ove godine se očekuje se prihod od 1,7 milijardi evra, a suficit čak milijardu evra!

Biznis

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na proglašenju pobednika na konkursu StarTech da će izvoz u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija ove godine premašiti 1,7 milijardi evra, a da će suficit za Srbiju biti milijardu evra.

Na konkurs StarTech ukupne vrednosti miliona dolara prijavilo se 229 timova, a 29 je nagrađeno, među njima timovi koji rade na razvoju skenera koji se može koristiti za dijagnostiku u kolima hitne pomoći, mobilnoj aplikaciji za merenje temperature bebama, na razvoju probiotika za ublažavanje simptoma dijabetesa i nizu drugih inovativnih rešenja.

Brnabićeva je rekla da je izvoz u IKT sektoru u julu ove godine bio 171 milion evra, što je za 56 odsto više nego u julu prošle godine i tri puta više nego u julu 2016. godine, a da IKT sektor sada zapošljava 38.179 ljudi.

Konkurs je s milion dolara finansirala kompanija "Filip Moris", a premijerka Srbije je izrazila nadu da će i druge kompanije i pojedinci prepoznati značajk takvih investicija.

Generalni direktor kompanije "Filip Moris" Aleksandar Jakovljević rekao je da su danas na svečanosti prisutne "zvezde i zvezdice" koje će svoje ideje pretočiti u velike poslovne poduhvate.

"Kada se to desi, setite se da je Srbija puna mladih ljudi kojima je potrebna vaša pomoć", poručio je Jakovljević.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja