DANAS POČINJE PRIJAVA ZA 100+100 EVRA: Kako do državnih subvencija, pogledajte detaljno video-uputstvo
Foto: Shutterstock

za prodajne objekte i fiskalne kase

DANAS POČINJE PRIJAVA ZA 100+100 EVRA: Kako do državnih subvencija, pogledajte detaljno video-uputstvo

InfoBiz -

Da bi ostvarili pravo na subvenciju za prelazak na novu fiskalizaciju, privrednici prvo treba da prijave prodajne objekte. Rok za to teče od početka meseca, a do sada je prijavljeno oko 6.000 objekata.

Nadležni podsećaju da je to preduslov za dotaciju i po objektu i po fiskalnom uređaju. Prijavljivanje za subvencije počinje danas, 15. oktobra.

I proizvođači uređaja i država koja daje subvencije saglasni su da će 100 evra po objektu i još toliko po uređaju u potpunosti pokriti trošak privrede za uvođenje sistema u kome su fiskalni računi u trenutku izdavanja vidljivi i poreznicima.

"Kad kažemo fiskalni uređaj, on nije samo uređaj, u smislu nekog elektronskog uređaja, oni mogu da nabave određene aplikacije, određena softverska rešenja, koja će koristiti čitač kartica i naš bezbednosni element i koji će dobiti besplatno", napominje Saša Dulić iz Poreske uprave.

To što je za one sa manjim prometom za elektronsku fiskalizaciju dovoljan i mobilni ili tablet, proizvođače kasa ne brine.

"Mi ćemo biti značajan partner u novoj fiskalizaciji, spremili smo nove uređaje tako da ne mislim da ćemo imati neku ozbiljnu konkurenciju", kaže Rade Veselinović iz kompanije "Galeb".

Ipak, neki od mobilnih operatora spremni su da daju neograničen internet, jer žele u novu utakmicu.

"Ono što smo shvatili faktički da je ovo prava šansa da se uključimo i u prodaju fiskalnih kasa i da će korisnicima biti najlakše da na jednom mestu dobiju sve i novu fiskalnu kasu i fiskalni štampač i platni terminal koji će podržavati sve kartice", ističe Vladimir Lučić, generalni direktor "Telekoma Srbija".

U novoj fiskalizaciji status prodajnog objekta dobila su i prevozna sredstva, veb trgovina i različiti automati. Procenjuje se da klasičnih prodajnih objekata imamo oko 160.000.

Sa prelaskom na elektronsku fiskalizaciju ovakve kase odlaze u istoriju. U upotrebi je njih oko 200.000, a procenjuje se da će sa prelaskom na novi sistem u funkciji biti za trećinu više različitih fiskalnih uređaja.

Prema podacima Poreske uprave, čak 80 odsto firmi kod nas posluje uz samo jednu fiskalnu kasu.

kasa, fiskalizacija, fiskalni račun, fiskalna kasa
foto: Shutterstock

Iako vredno rade, još se čeka da neko od proizvođača predstavi i zatraži odobrenje softvera ili novog fiskalnog uređaja. Prelazni period u kome će u upotrebi biti i novi uređaji i stare i nove fiskalne kase počinje 1. novembra. Nakon šest meseci počinje potpuna primena e-fiskalizacije.

Mali: Sutra počinje prijava za subvencije za prelazak na novi model fiskalizacije

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da sutra, u petak, 15. oktobra, počinje prijavljivanje poreskih obveznika za subvencije države za prelazak na novi model fiskalizacije.

Siniša Mali je rekao da je pitanje subvencija definisano Uredbom Vlade Republike Srbije, kojom se predviđa da će obveznicima biti uplaćeno 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom prodajnom uređaju još 100 evra, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos će biti uvećan za 20 odsto. Prijavljivanje za subvencije, na portalu Poreske uprave ePorezi, biće moguće do 31. januara 2022. godine.

- Da bi se prijavili za subvencije poreski obveznici prvo treba, ukoliko to nisu uradili, da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata. Oni to mogu i treba da urade putem portala Poreske uprave ePorezi. Nakon što prijave lokacije, poreski obveznici se mogu prijaviti za subvencije države - naveo je Siniša Mali.

Ministar je naglasio da je prijava za subvencije države jednostavna, da ne zahteva mnogo vremena i da obveznici fiskalizacije mogu samo jednom da se prijave, odnosno ne mogu naknadno da menjaju svoju prijavu.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track