MMF POVEĆAO PROJEKCIJU PRIVREDNOG RASTA SRBIJE ZA OVU GODINU NA 6,5 ODSTO: Premijerka Brnabić se sastala sa Martejnom
Foto: Profimedia

sastanak u vladi

MMF POVEĆAO PROJEKCIJU PRIVREDNOG RASTA SRBIJE ZA OVU GODINU NA 6,5 ODSTO: Premijerka Brnabić se sastala sa Martejnom

InfoBiz -

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je danas sastanak sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda tokom kojeg je šef Misije Jan Kes Martejn istakao da je MMF povećao projekciju privrednog rasta za Srbiju za ovu godinu sa šest, na 6,5 odsto.

Projekcija rasta BDP za narednu godinu je 4,5 odsto, rekao je Martejn na sastanku u Vladi Srbije i ocenio da se srpska privreda zbog krize izazvane panemijom korona virusa oporavlja dobrom dinamikom, a da su ekonomski rezultati bolji od očekivanih.

Predsednica vlade je rekla da je juče objavljen, kako je ocenila, pozitivan izveštaj Evropske komisije o Srbiji i naglasila da je u oblasti vladavine prava napravljen napredak, prvi put posle pet godina, da je Srbija na dobrom putu, ali da i dalje ima dosta toga što je potrebno da se uradi.

U narednim danima biće dostavljen Izveštaj o napretku postignutog u primeni nerešenih preporuka Grupi država za borbu protiv korupcije (Greco), rekla je Brnabić i dodala da je Venecijanska komisija usvojila pozitivno mišljenje o nacrtu akta o promeni Ustava, da se ubrazano radi na reformi pravosuđa, kao i da se smanjuje broj zaostalih predmeta u sudovima.

Premijerka Brnabić je istakla da je u Srbiji dve doze vakcine primilo 52,5 odsto građana i da je neophodno da se poveća stopa vakcinacije kako bi se zdravstvena situacija stabilizovala.

Na stolu su bile i teme o budžetu za narednu godinu i reforma Poreske uprave, kao i sutuacija u energetici. Premijerka je istakla da je važno što je Srbija sačuvala svoje rezerve gasa i da postoji energetska sigurnost, a da je naša zemlja, u tom smislu, u boljoj situaciji od mnogih zemalja u Evropi i svetu.

MMF je prethodne sedmice započeo prvu reviziju novog savetodavnog aranžmana „Instrument za koordinaciju politika“ koji je počeo da se sprovodi u junu 2021. godine i trajaće do kraja 2023. godine. Cilj novog aranžmana je sprovođenje strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

Sastanku je prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track