SVETSKA BANKA: Ekonomski oporavak Srbije se ubrzava, u 2021. stopa rasta od šest odsto
Foto: Profimedia

izveštaj za zapadni balkan

SVETSKA BANKA: Ekonomski oporavak Srbije se ubrzava, u 2021. stopa rasta od šest odsto

InfoBiz -

Ekonomski oporavak Srbije se ubrzava, uz oživljavanje privatne tražnje i povećanje ukupnih investicija, a očekuje se da će stopa rasta dostići šest odsto u 2021, nakon čega će se na srednji rok vratiti na nivo od oko četiri odsto, navela je Svetska banka u Redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan.

Kako se navodi u saopštenju, rast je ove godine podstaknut novim paketom finansijskih podsticaja, fiskalni deficit se tokom 2021. postepeno smanjivao, a dobri izvozni rezultati pomogli su da deficit tekućeg računa ostane ispod projektovanog.

Svetska banka očekuje da će potrošnja ostati glavni pokretač rasta BDP-a na srednji rok, dok će neto izvoz i dalje davati negativan doprinos privrednom rastu.

"Da bi oslobodila svoj razvojni potencijal i omogućila otvaranje novih, kvalitetnih radnih mesta, Srbija treba da ukloni strukturna uska grla vezana za upravu, tržište rada, infrastrukturu i poreski sistem", smatra direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara, prenosi RTS pisanje Tanjuga.

"Zelena tranzicija, zasnovana na efikasnijem korišćenju sirovina i energenata, ekspanziji zelenih industrija i tehnologija i promovisanju energetski efikasnije privrede koja proizvodi manje zagađenja, može pomoći Srbiji da izgradi ekološki čistu i otpornu ekonomiju", poručio je Pontara.

Srbija će na srednji rok održati makroekonomsku stabilnost, dok se za inflaciju - uprkos ubrzanju u prethodnih nekoliko meseci - očekuje da se vrati u okvire ciljanog raspona Narodne banke Srbije, ocenjuje Svetska banka.

Stopa siromaštva u regionu, prema projekcijama, vratiće se na trend zabeležen pre izbijanja pandemije i smanjice se za oko jedan procentni poen, na 20,3 odsto, slicno nivou iz 2019, saopštava Svetska banka i upozorava da je oporavak i dalje izložen pretnjama.

Svetska banka naglašava da su tokom recesije posebno bile pogođene žene i mladi, kod kojih je stopa nezaposlenosti mladih u 2021. porasla na 37,7 odsto.

Oporavak Zapadnog Balkana u 2021. brži od očekivanog

Zapadni Balkan se u 2021. oporavlja od recesije izazvane kovidom iz 2020. godine brže nego što je očekivano, navodi Svetska banka u novom izdanju Redovnog ekonomskog izveštaja za Zapadni Balkan pod naslovom "Zeleni rast".

Uz ekonomski oporavak, Zapadni Balkan treba da se fokusira na otvaranje radnih mesta i zelenu transformaciju, navedeno je u saopštenju beogradske kancelarije Svetske banke.

Izgledi za region su, kako je navedeno, značajno poboljšani, budući da bi, prema najnovijim projekcijama, rast BDP-a trebalo da dostigne 5,9 odsto u 2021. nakon kontrakcije od 3,1 odsto u 2020.

Za 2022. se u regionu predviđa rast od 4,1 odsto, a za 2023. od 3,8 odsto.

Stopa siromaštva u regionu, prema projekcijama, vratiće se na trend zabeležen pre izbijanja pandemije i smanjiće se za oko jedan procentni poen na 20,3 odsto, slično nivou iz 2019. Oporavak širom regiona rezultat je jačanja domaće i eksterne tražnje.

Gubitak radnih mesta usled recesije i njenih posledica nesrazmerno je pogodio žene i mlade, što bi moglo da ugrozi napore da se povećaju višegodišnje niske stope njihovog učešća u radnoj snazi.

Stopa nezaposlenosti mladih u 2021. porasla je na 37,7 odsto, za 5,4 procentnih poena u odnosu na jun 2020, dodatno otežavajuću izglede za zapošljavanje mladih.

"Kako se zemlje Zapadnog Balkana okreću budućnosti nakon pandemije, njihove javne politike treba usmeriti na otklanjanje ključnih prepreka za kreiranje radnih mesta i ekonomsku transformaciju, uključujući i zelenu tranziciju", kaže direktorka Svetske banke za region Zapadnog Balkana Linda Van Gelder (Linda Van Gelder).

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track