Najnovije vesti

MILANKA IZ LOZNICE PLANIRA DA S MUŽEM KUPI STAN: Ali cena je skočila čak 250€ po kvadratu! Evo pošto je u Nišu a pošto u Kraljevu
Foto: EPA/Havier Ethezarreta

Skok cena stanova i u gradovima i u manjim mestima

MILANKA IZ LOZNICE PLANIRA DA S MUŽEM KUPI STAN: Ali cena je skočila čak 250€ po kvadratu! Evo pošto je u Nišu a pošto u Kraljevu

Biznis

Najtraženiji stanovi od 40-50 kvadrata

LOZNICA - Cene nekretnina u Srbiji su, prema zvaničnim podacima, u poslednje dve godine skočile za oko 20 odsto. Skok cena je prvo registrovan u velikim gradovima, ali se preneo i na manja mesta. To je uslovljeno povećanom tražnjom i promenama koje je na svetskom tržištu donela pandemija.

Milanka Latinović iz Loznice planira da sa mužem kupi stan. Kaže da je cena 900 evra po kvadratu, a da je do pre dve godine bila 650 evra, objavio je RTS.

"Cene i dalje rastu", ističe Milanka.

stan, novogradnja
foto: EPA/MARTA PEREZ

Među onima koji bi da kupe stan u Loznici ovo je uobičajena priča a slično je i u drugim gradovima. U Kraljevu je cena kvadrata u novogradnji skočila sa 950 na 1.200 evra.

Prema rečima Dragice Lukić iz agencija za nekretnine u Kraljevu posle karantina, za jedno godinu dana sigurno cene su značajno porasle, sigurno za nekih dvadeset odsto. Za ekonomske stručnjake, međutim, poskupljenje nekretnina je logična posledica ekonomskih kretanja tokom pandemije.

Loznica
Loznicafoto: Kurir/T.I.

Profesor dr Igor Mladenović sa Ekonomskog fakulteta u Nišu smatra da je cena energenata upravo posledica toga što se privreda probudila u Aziji i u Evropi i kao posledica toga je rast cene energenata. "Svi inputi su dobili na ceni pa su se na kraju i cene stanova povećale", kaže Mladenović.

stan, novogradnja
foto: EPA/RONALD WITTEK

Više cene diktira veća tražnja uslovljena većom kupovnom moći, povoljnim stambenim kreditima i poskupljenjem građevinskog materijala.

Jedan od gradova gde je teško doći do stana je i Niš gde kvadrat stare gradnje košta i do 1.200 evra.

Niš
Nišfoto: Youtube Printscreen

"Imamo taj efekat precenjivanja nepokretnosti ali definitivno je došlo do porasta cena nepokretnosti pre svega novogradnjegde su investitori podigli cene za oko 20 odsto što je povuklo cene i starogradnje," poručuje investitor Dušan Žikić.

Nevena Đorđević iz agencija za nekretnine u Nišu smatra da može da se desi da prođe i šest meseci dok se nađe to što je odnos kvaliteta i cene a da bude prikladno.

"Ako pričamo o kvadraturi, od 40-50 kvadrata se najviše traži", kaže Đorđevićeva.

Kraljevo
Kraljevofoto: Kurir/J.S.

Profesor Igor Mladenović naglašava da su očekivanja da će ove inflatorne tendencije da se smanje, da će početkom naredne godine da prestanu ti inflatorni pritisci što bi trebalo da dovede do stabilizacije cena.

Pad cena stanova, čemu se mnogi nadaju, nije realno očekivati.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track