SEĆATE SE REKLAME? 1. MAJ PIROT NEKAD JE BIO SILA OD FABRIKE, SAD ODE NA DOBOŠ: Sve rasprodaju! Hotel, restoran, slike, skulpture
Foto: Youtube Printscreen

STEČAJ

SEĆATE SE REKLAME? 1. MAJ PIROT NEKAD JE BIO SILA OD FABRIKE, SAD ODE NA DOBOŠ: Sve rasprodaju! Hotel, restoran, slike, skulpture

InfoBiz -

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je na prodaju deo imovine pirotske Idustrije odeće "Prvi maj" u stečaju, a na licitaciji zakazanoj za 25. novembar učestvovaće Grad Pirot.

Na prodaju je sportsko-ugostiteljski kompleks "Stadion" u okviru koga su hotel, restoran sa letnjom baštom i više pomoćnih objekata, a ponuđena su i umetnička dela, slike, skulpture, fotografije, tapiserije.

Početna cena na licitaciji je oko 25 miliona dinara. Takođe, na prodaju je i zemljište na Vrelu po ceni od oko 580 hiljada dinara i privatna svojina u centru grada.

Nekadašnji jugoslovenski gigant "Prvi maj" bio je, osim po proizvodnji konfekcije i trikotaže, poznat po bogatoj umetničkoj zbirci i svojevrsnoj galeriji pod vedrim nebom.

Grad Pirot učestvovaće na javnom nadmetanju sa namerom da kupi kompleks "Stadion" u gradu i umetnička dela iz jedinstvene zbirke "Prvog maja", potvrdio je agenciji Beta gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

U rebalansu gradskog budžeta predviđen je novac za učešće na javnom nadmetanju. "Nadam se da će grad postati vlasnik svih umetničkih dela. Neka od njih nalaze se u centru grada i ona su na prodaju. Bila bi velika šteta da neko drugi to kupi umesto grada. Nadam se da ćemo kupiti i hotel 'Stadion' jer smo vlasnici čitavog tog sportskog kompleksa i samo nam nedostaje taj hotel. Posle toga ćemo razmišljati kako da sve to upotrebimo", rekao je Vasić.

Dela iz umetničke zbirke "Prvog maja" predstavljaju veliko kulturno bogatstvo.

Istoričarka umetnosti Radmila Vlatković rekla je agenciji Beta da su ta dela nabavljana u vreme kada je taj industrijski gigant zauzimao važno mesto na jugoslovenskom i svetskom tržištu.

Najveći broj skulptura "Prvi maj" je dobio sa arandjelovačke Smotre "Mermer i zvuci".

"Neka dela su izgorela u požaru 1992. godine. Slike su uglavnom postale vlasništvo firme kroz donacije, poklone i razmenu, dok su organizovano otkupljivane skuplture, mozaici, vitrine i tapiserije. U tom fondu su i umetnička dela renomiranih umetnika, pored ostalih, Miće Popovića, Pedje Milosavljevića, Radomira Antića, Čedomira Krstića, Jovana Kratohfila, Matije Vukovića, Jovana Soldatovića..., rekla je Vlatković.

Ona je autor publikacije Umetnička zbirka "Prvog maja" koja je objavljena 2013. godine i sadrži kompletan popis umetničkih dela te fabrike.

Prvi maj Pirot
foto: Youtube Printscreen

"U momentu kada sam radila popis umetničkih dela u 'Prvom maju' su bila 174 dela. Od toga 33 skulpture, 11 mozaika, 115 slika, grafika, tapiserije... U pitanju su različiti autori, ne samo jugoslovenskog već svetskog renomea", naglasila je Vlatković.

Od pre nekoliko godina trg u centru Pirota krase tri skulpture poznatih umetnika iz Francuske, Kloda Losta i Dominika Labovjea, kao i Kengira Azume iz Japana. Ostale skulpture i mozaici iz umetničkog fonda "Prvog maja" nalaze se i dalje u fabrici.

Prvi maj Pirot
foto: Youtube Printscreen

"Pojedine su oštećene, demontirane. Mnoge su u devastiranom stanju. Pravo je vreme da se konzerviraju i tako sačuvaju", rekla je Vlatković.

Prema rečima gradonačelnika Pirota, neka od umetničkih dela, poput skulptura i mozaika, ostaće u "Prvom maju". "Pojedina dela iz te umetničke zbirke će biti u Galeriji i muzeju Ponišavlja, a neka će biti izložena na lokacijama u gradu", rekao je Vasić.

Prvi maj Pirot
foto: Youtube Printscreen

Prema rečima predsednika Gradskog veća Saveza samostalnih sindikata Jovana Mijalkovića, bivši radnici "Prvog maja" pitaju se da li će moći prodajom preostale imovine da naplate dugovanja.

Radnici su u trećem isplatnom redu i nisu jedini koji imaju potraživanja od "Prvog maja".

"To nisu samo radnici nego i svi ostali poverioci koji nemaju svoja založna potraživanja, odnosno nisu stavili hipoteku na pojedine objekte. Od prodaje nekretnina će biti prihod od 26 miliona dinara a treći isplatni red potražuje dve milijarde i 400 miliona dinara. Radnici neka sami zaključe da li će nešto od ove prodaje dobiti", rekao je Mijalković.

Prvi maj Pirot
foto: Youtube Printscreen

Industrija odeće "Prvi maj", posle dve neuspešne i raskinute privatizacije, proglašenog stečaja, nekoliko pokušaja prodaje, dobila je vlasnika 2018. godine, firmu E-Miroljo sa sedištem u Dimitrovgradu koja je deo italijanske kompanije poznate u svetu tekstilne industrije.

Ta firma je kupila proizvodne hale "Prvog maja" i pokrenula proizvodnju, a ostatak imovine je ostao u vlasništvu "Prvog maja" u stečaju, u kome su umetnička dela koja su ponuđena na prodaju.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track