NOVAC OSTAJE U BUDŽETU: Infrastruktura železnice Srbije na nabavkama uštedela 1,2 miliona evra
Foto: Kurir

NOVAC OSTAJE U BUDŽETU: Infrastruktura železnice Srbije na nabavkama uštedela 1,2 miliona evra

InfoBiz -

„Infrastruktura železnice Srbije“ od 1. jula 2020. godine do danas u realizaciji javnih nabavki ostvarila je uštede od oko 1,2 miliona evra.

Naime, stručne službe „Infrastrukture železnice Srbije“ koje su realizovale javne nabavke ostvarile su u prethodnih šesnaest meseci razliku između procenjenih i postignutih ugovorenih vrednosti za nabavke od oko 144 miliona dinara. To znači da su nakon sprovedenih procedura javnih nabavki dobijene ugovorene vrednosti koje su za oko 1,2 miliona evra bile manje od prvobitno predviđenih planovima nabavki, saopštilo je ovo preduzeće.

Na taj način „Infrastruktura železnice Srbije“ ostvarila je značajne uštede, a ova sredstva mogla su biti usmerena u troškove tekućeg održavanja i rekonstrukcije železničke infrastrukture.

Kako se navodi, u drugoj polovini prošle godine na ovaj način ostvarene su uštede od oko 810 hiljada evra, dok je u ovoj godini ostvarena ušteda od oko 418 hiljada evra.

Tome je svakako doprinela i striktna primena novog Zakona o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu 1. jula 2020. godine, uključujući princip jednakog tretmana ponuđača i maksimalnu transparentnost postupka. To je dovelo do povećanja konkurentnosti, pa tako sada u postupcima javnih nabavki prosečno učestvuju četiri ponuđača, što ranije nije bio slučaj.

I dok je u drugoj polovini prošle godine u „Infrastrukturi železnice Srbije“ procenat realizacije javnih nabavki iznosio dobrih oko 77 odsto, u prvoj polovini 2021. godine stepen realizacije planiranih nabavki bio je u potpunosti ispunjen. Ovo je izuzetno značajno jer su blagovremeno bile pokrenute sve najznačajnije nabavke za osnovu delatnost kompanije, odnosno za održavanje i rekonstrukciju železničke infrastrukture i bezbedno i nesmetano funkcionisanje saobraćaja vozova.

Sektor za nabavke i centralna stovarišta, kao odgovorna služba „Infrastrukture železnice Srbije“ za ove poslove, na taj način doprinela je da kompanija, osim realizacije projekata sveobuhvatne modernizacije, uspešno ostvaruje svoje redovne i tekuće poslove održavanja i rekonstrukcije železničke infrastrukture.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track